Mediafax.biz Exclusiv

Dumitru, Raiffeisen: O creştere economică de aproximativ 1,5% este încă optimistă în contextul european de acum

Autor: Claudia Medrega

30.01.2012, 12:11 117

"Mi-e greu să cred că puteam să avem o creştere economică de peste 1%. Depinde foarte mult de ce se va întâmpla pe plan extern", a mai spus Dumitru.

Raiffeisen Bank a ajustat prognoza de creştere a PIB pe 2012 de la 2% la 0,5%.

Fondul Monetar Internaţional (FMI), care a ajuns să aibă acum una dintre cele mai optimiste prognoze privind creşterea economică a României în acest an, de 1,8-2,3%, se pregăteşte acum să reducă estimările, discuţiile indicând o posibilă ajustare cu 0,5-0,8%, potrivit unor surse. Astfel, noul interval de creştere ar fi de 1% - 1,5%.

Totuşi, dacă zona euro va intra în recesiune, faptul că România va evita recesiunea este un succes.

În opinia lui Dumitru, o creştere economică de 1-2 % ar fi posibilă în ipoteza atingerii obiectivului ambiţios de atragere a 6 mld. de euro fonduri europene.

La deteriorarea perspectivelor de creştere economică în zona euro şi perspectivele încetinirii activităţii de creditare se adaugă şi efectul negativ mai mare din partea agriculturii - ca urmare a comparaţiei cu producţ ia agricolă de excepţie din 2011 şi a secetei dinspre finele anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24