Mediafax.biz Exclusiv

EADS caută primii 100 de oameni pentru fabrica de la Braşov

EADS caută primii 100 de oameni pentru fabrica de la Braşov

Autor: Adelina Mihai

20.03.2011, 19:34 326

Premium Aerotec, subsidiara grupului EADS şifirma prin intermediul căreia se realizează investiţiile, cautăoameni pentru toate specializările, de la electricieni şi mecanicide întreţinere până la ingineri şi contabili seniori (cunoscă toride limbă germană), urmând să ajungă la 300 de angajaţi în oraşulGhimbav (judeţul Braşov), potrivit estimărilor companiei de laînceputul acestui an. Fabrica, construită pe o suprafaţă de 60.000de metri pătraţi în incinta producătorului de elicoptere IAR, aînceput producţia în luna ianuarie.

Costurile cu forţa de muncă în România sunt decâteva ori mai mici decât în Germania (unde Premium Aerotec are 4fabrici), întrucât salariul unui contabil vorbitor de limbă germanăîn România ajunge la 500-600 de euro net pe lună, în timp ce înGermania un contabil- şef cu experienţă între 3 şi 5 ani nu poatecâştiga mai puţin de 3.000 de euro net pelună.

Premium Aerotec, subsidiara gigan tului EADS,caută peste 100 de oameni prin intermediul firmelor de recrutare,de la electricieni şi mecanici de întreţinere până la ingineri şicontabili seniori. Conducerea com paniei estima la demarareainvestiţiei că noua fabrică va genera vânzări de 40 de milioane deeuro în primul an de funcţionare.

Investiţiile EADS la Braşov vin într-operioadă în care industria aeronautică românească a fost puternicafectată de criză, iar statul şi-a redus semnificativ cheltuieliledin acest sector, în condiţiile în care multe companii locale eraudependente de comenzile primite de lastat.

Cu toate acestea, Braşovul rămâne unul dintreoraşele cele mai atractive pentru investitorii străini. Şi companiagermană Intersnack, al doilea mare jucător pe piaţa chips-urilor, afinalizat anul trecut o investiţie de 7 milioane de euro într-ofabrică, tot în oraşul Ghimbav. În zonă se află şi câţiva dintrecei mai mari producători de componente auto precum germanii de laSchaeffler sau Autoliv.

Costurile cu forţa de muncă în România sunt decâteva ori mai mici decât în Germania (unde Premium Aerotec are 4fabrici), întruâct salariul unui contabil vorbitor de limbă germanăîn România ajunge la 500600 de euro net pe lună, în timp ce înGermania un contabil-şef cu experienţă între 3 şi 5 ani nu poatecâştiga mai puţin de 3.000 de euro pe lună, potrivit studiuluisalarial realizat de firma de recrutare Robert Half, care are 350de birouri la nivel internaţional.

De altfel, prezenţa investitorilor străini înoraşe ca Braşov sau Sibiu este reflectată în statisticile privindrata şomajului sau salariile. Salariul mediu net în Braşov era de1.440 de lei la nivelul lunii noiembrie a anului trecut, cu aproape5% mai mare decât salariul mediu net înregsitrat la nivelulîntregii economii, acesta fiind un oraş în care raportul dintrepersonalul bugetar şi cel privat este mult mai redus decât în altezone ale ţării. Şi rata şomajului în Braşov a ajuns la 6,5% lafinele lunii februarie (în timp ce la nivel naţional a fost de6,58%, iar în unele judeţeprecum Vaslui - rata şomajului fiind depeste 10%).

Premium Aerotec, care mai are patru fabrici înGermania (în oraşele Augsburg, Bremen, Nordenham şi Varel), arepeste 6.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri care în anul 2009 seridica la 1,1 miliarde de euro. La demararea investiţiei înRomânia, compania estima să ajungă la o cifră de afaceri de 700 demilioane de euro în următorii zece ani, compania primind un ajutorde stat de 21,3 milioane de euro. Premium Aerotec a înfiinţat înaugust 2009 o filială la Bucureşti cu acelaşi nume, care încă nu-şiîncepuse activitatea, însă care dispunea de peste 30 mil. lei subformă de cash în conturi.

Reprezentanţii Premium Aerotec nu au putut ficontactaţi până la închiderea ediţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24