Mediafax.biz Exclusiv

Exporturile cresc, dar piaţa valutară a intrat din nou la apă în octombrie, cu tranzacţii de 30,5 mld. euro

Exporturile cresc, dar piaţa valutară a intrat din nou la apă în octombrie, cu tranzacţii de 30,5 mld. euro

Autor: Ciprian Botea

12.11.2010, 10:01 7

Volumultranzacţiilor valutare derulate pe piaţa interbancară s-a redussemnificativ în octombrie comparativ cu lunile anterioare după ceîn vară revenise la un nivel comparabil cu cel înregistrat în2008.

Dealerii băncilor locale au tranzacţionat pepiaţa de la Bucureşti 30,4 miliarde de euro, în scădere cu 19% faţăde nivelul record de 37,6 miliarde de euro înregistrat în iunie.Volumul tranzacţiilor a crescut totuşi cu 9% faţă de octombrie2009, mult mai puţin comparativ cu lunile anterioare când ritmulanual de creştere ajungea şi la 60%, arată datele BNR.

"Piaţa swap-urilor (tranzacţii valutarecomplexe, în care doi jucători schimbă valute între ei la cursurişi termene de decontare prestabilite - n. red.) a avut un nivel maiscăzut datorită dobânzilor joase.Pe piaţa spot (la vedere) nu am observat însăvariaţii foarte mari faţă de lunile anterioare", a comentat undealer. BNR nu prezintă detaliat tipurile de operaţiuni - schimburivalutare la vedere (spot) sau cele mai complexe, cum suntswap-urile.

În vară, activitatea mai alertă de pe piaţavalutară de la Bucureşti reflecta revenirea exporturilor şiimporturilor, precum şi lichiditatea mai mare în lei, care a lăsatloc pentru jocuri pe curs. Dealerii se aşteptau însă încă de acumdouă-trei luni ca aversiunea investitorilor faţă de activeleriscante să crească spre finalul anului.

În octombrie, schimburile valutare la vedereau înregistrat variaţii mai vizibile doar în câteva momentecaracterizate de o creştere a tensiunii politice. "Pe piaţa spot aufost tranzacţii mai mari în câteva zile, cum au fost zilele dedinaintea dezbaterii moţiunii de cenzură. În rest, volumele au fostfoarte reduse, de aici rezultând şi volatilitatea scăzută acursului", a mai spus dealerul. El afirmă că apertitul străinilorpentru piaţa locală este practic inexistent în acest moment. Dealtfel, sunt bănci străine care recomandă investitorilor reducereaexpunerilor pe România.

Tranzacţiile valutare interbancare auînregistrat o medie zilnică de 310 milioane de euro în octombrie,în scădere de la 374 de milioane de euro în august şi 345 demilioane de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. Schimburilederulate de bănci cu clienţii sau situat în acelaşi timp, ca mediezilnică, pe palierul de 1,1 miliarde de euro, arată dateleBNR.

În octombrie, tranzacţiilor valutare s-aumenţinut totuşi peste media lunară din 2009, de aproape 29 mld.euro. Anul trecut, volumul tranzacţiilor a scăzut cu 24% faţă de2008, la 353 mld. euro pe fondul contracţiei economiei şi acreşterii aversiunii la risc a investitorilor străini.

Vârful istoric al tranzacţiilor valutare, depeste 59 de miliarde de euro (adică o medie zilnică de 2,57 mld.euro), a fost stabilit în octombrie 2008, când speculatorii străiniau lansat un atac asupra leului. Acum, speculatorii nu mai suntinteresaţi de piaţa locală în condiţiile în care volatilitateacursului este scăzută şi aceştia nu mai întrevăd oportunităţi deprofit.

Cursul de schimb s-a menţinut în ultimeleluni în intervalul 4,2-4,3 lei/euro, principalii factori de riscpentru leu fiind acum tensiunile politice şi lipsa semnalelor deredresare a economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24