Mediafax.biz Exclusiv

Exporturile de porumb şi floarea-soarelui au explodat în trimestrul I după creşterea preţurilor

Exporturile de porumb şi floarea-soarelui au explodat în trimestrul I după creşterea preţurilor

Autor: Gabriel Razi

28.06.2011, 18:35 485

Astfel firmele româneşti s-auvăzut nevoite să livreze cerealele produse anul trecut abia înprimele luni ale acestui an atunci când clienţii din străinătate aureuşit să îşi elibereze o parte din silozuri.

"Creşterea poate fi explicată şide poziţiile traderilor din afară. Au fost momente anul trecut înseptembrie când am încercat să vând, iar traderii de afară erauacoperiţi până în februarie anul acesta. Au văzut preţurile marianul trecut şi s-au acoperit cu materii prime de atunci. În alţiani găseam poziţii deschise pentru livrare în noiembrie-decembrie",explică Victor Beznea, director general al Nidera, una dintre celemai importante case de comerţ cu cereale de pe piaţa locală cuafaceri de 46 de milioane de euro în 2009.

Per total valoarea exporturilorcelor cinci categorii de produse agroalimentare (grâu, porumb, orz,rapiţa, floarea-soarelui) cu cea mai mare valoare în exporturileagricole de anul trec ut s-a dublat în primele trei luni aleacestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 280 demilioane de euro, conform datelor Ministerului Agriculturii şiDezvoltării Rurale (MADR). Creşterea exporturilor de porumb şifloarea-soarelui reprezintă un prim indiciu că pentru acestematerii prime există încă cerere pe piaţa internaţională chiar dacăpreţurile sunt la niveluri record.

Cotaţia porumbului pe pieţele internaţionalea ajuns în luna mai la 215 euro/tonă, mai mult cu 90% decât în urmăcu un an.Acelaşitrend este urmat şi de grâu, uleiul de floarea-soarelui sau zahăr,ale căror cotaţii s-au majorat cu procente cuprinse între 50% şi100%.

Valeriu Tabără, ministrul agriculturii, adeclarat că valoarea producţiei agricole se va ridica în acest anla 10-12 miliarde de euro.

Această ţintă este realistă în acest momentpe fondul preţurilor actuale. Recolta de grâu din acest an s-arputea ridica în bani la 1,5-1,6 miliarde de euro, în timp cerecolta de porumb ar putea aduce producătorilor în total 2-2,2miliarde de euro, potrivit estimărilor ZF, având în vederepreţurile de pe pieţele internaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels