Mediafax.biz Exclusiv

Exporturile de porumb şi floarea-soarelui s-au dublat

Autor: Gabriel Razi

28.06.2011, 19:00 241

Avansul a fost alimentat depreţurile-record ale cerealelor, dar şi de o creştere atipică acererii din partea traderilor străini.

Firmele româneşti au semnattoamna trecută, după recoltă, contracte de export cu livrare înianuarie-martie, în timp ce în alţi ani livrau în ultimele luni aleanului.

"Creşterea poate fi explicată şide poziţiile traderilor din afară. Au fost momente anul trecut înseptembrie când am încercat să vând, iar traderii de afară erauacoperiţi până în februarie anul acesta", explică Victor Beznea,director general al Nidera, unul dintre cei mai mari traderi de pepiaţa locală. În total valoarea exporturilor de grâu, porumb, orz,rapiţă şi floarea-soarelui s-a dublat în primele trei luni aleacestui an, la 280 de milioane de euro, conform datelorMinisterului Agriculturii.

Exporturile mari de porumb saufloarea-soarelui sunt un prim indiciu că cele două materii primesunt încă cerute pe pieţele internaţionale chiar dacă preţurile auatins niveluri considerate de unii analişti ca nefiindsustenabile.

Cotaţia principalelor produseagroalimentare s-a majorat pe pieţele internaţ ionale în ultimul ancu procente cuprinse între 50% şi 100%.

La Londra o tonă de grâu setranzacţionează acum pentru aproximativ 200 de euro, în timp ce otonă de porumb se vinde la Chicago pentru 192 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels