Mediafax.biz Exclusiv

Familia Vonica din Sibiu, la prima tranzacţie: a vândut centrele de dializă

Familia Vonica din Sibiu, la prima tranzacţie: a vândut centrele de dializă

Ilie Vonica, fondatorul Polisano, este unul dintre primii trei antreprenori din Sibiu, oraşul de unde a pornit dezvoltarea grupului

Autor: Cristi Moga, Ioana David

04.12.2011, 18:01 630

Aceasta este prima tranzacţie în care este implicată Polisano, afacere fondată de medicul Ilie Vonica, 56 de ani, care şi-a început businessul în urmă cu aproape 20 de ani în servicii private, dar pe care l-a extins atât în distribuţia de medicamente, cât şi în producţie.

În prezent, grupul său, care are un rulaj anual de peste 300 de milioane de euro şi aproximativ 2.000 de angajaţi, cuprinde o firmă de distribuţie (Polisano SRL - cea mai mare mare din grup), o reţea de farmacii (Reţeta), o fabrică (Polipharma Industries), o reţea de clinici generaliste (Clinica Polisano), centre de fertilizare in vitro şi un spital privat (la Sibiu).

Deşi are un business diversificat, iar de-a lungul timpului au existat informaţii că a fost contactat de investitori pentru o eventuală vânzare, acesta este primul business la care familia Vonica renunţă.

Potrivit unor estimări ale ZF, în clinicile lui Vonica se tratează peste 600 de pacienţi, iar evaluarea unei afaceri din acest domeniu se face şi pe baza acestui indicator. Astfel, dacă un pacient este "evaluat" la aproximativ 25.000 de euro, vânzarea Dialmed poate să fie estimată la circa 15 mil. euro.

Tranzacţia a vizat acţiunile companiei Clinica Dialmed, care a fost înfiinţată prin preluarea celor nouă clinici de dializă ale firmei Clinica Polisano, în urma unui proces de divizare a acesteia din urmă.

Potrivit datelor existente pe site-ul Registrului Comerţului, Clinica Polisano a avut anul trecut o cifră de afaceri de 68 mil. lei (16 mil. euro). Acţionarii Clinica Dialmed S.A sunt Ilie Vonica (51% din acţiuni) şi Daniela Ioana Vonica (49%), în următoarea perioadă urmând a fi realizat transferul de acţiuni către Diaverum.

"Expansiunea internaţională este parte a strategiei noastre de creştere. După ce am intrat în Chile şi Arabia Saudită în acest an, acum facem primii paşi în România prin achiziţia Clinicii Dialmed. Această achiziţie reprezintă un pas bun în România, în condiţiile în care Clinica Dialmed este o companie bine administrată de o dimensiune bună", a precizat pentru ZF Mans Olsson, senior vice president business development al Diaverum.

Reprezentantul Diaverum nu a dat informaţii legate de valoarea tranzacţiei, spunând doar că aceasta a fost finanţată din fondurile proprii ale companiei care intenţionează să se extindă pe plan local atât organic, cât şi prin posibile noi achiziţii.

Consultanţii vânzătorului în această tranzacţie au fost PwC şi avocaţii firmei D&B David şi Baias, iar cumpărătorul a fost asistat de KPMG şi DLA Piper.

"Negocierile au durat peste un an de zile, iar documentaţia reflectă un mecanism complex de evaluare şi de determinare a preţului", a spus Marian Dinu, managing partner al casei de avocatură DLA Piper.

Reprezentanţii Polisano nu au făcut niciun comentariu până la închiderea ediţiei.

Într-un interviu acordat Ziarului Financiar în luna aprilie a acestui an, Vonica spunea că planurile sale pentru segmentul de dializă sunt să ajungă la 12-13 astfel de centre.

"Tot timpul vin şi bat la uşa noastră diferiţi investitori, instituţionali, strategici, financiari. Nu căutăm să vindem. Ne dezvoltăm, dar niciodată nu spunem nu dacă credem că un partener poate să aducă plus-valoare la una dintre societăţile noastre", spunea Vonica la acea vreme.

Partenerii lui Vonica în acest deal, Diaverum cu sediul în München (Germania), sunt specializaţi în tratamentul afecţiunilor renale şi au 230 de clinici în întreaga lume, în care tratează aproximativ 19.000 de pacienţi.

Ei au făcut primul pas în România în 2009, atunci când au format o societate mixtă cu firma românească Renamed Farma, moment în care anunţau că intenţionează să obţină o poziţie de top în România, prin intermediul unor achiziţii.

Grupul Diaverum a fost format în 2007, atunci când fondul de investiţii Bridgepoint din Marea Britanie a cumpărat divizia de dializă a suedezilor de la Gambro (producător de echipamente medicale). Compania şi-a bugetat pentru acest an o cifră de afaceri de 430 mil. euro, potrivit unor date citate de Wall Street Journal.


O piaţă atractivă

  • Mecanismul prin care funcţionează piaţa de dializă este următorul: pentru fiecare pacient statul decontează o sumă care include tratamentul integral, indiferent dacă tratamentul se face la stat sau la privat.

  • Conform ultimelor date disponibile, în mai 2010 în România existau 113 centre de dializă, dintre care 56 se aflau în mâinile operatorilor privaţi.

  • Pe această nişă de piaţă se bat firme precum Fresenius, Avitum, International Healthcare Services şi alţii. Spre comparaţie, în 1990 pe piaţa locală exista un singur centru de dializă în cadrul Spitalului Carol Davila, unde erau trataţi 100 de pacienţi.

  • Deşi este o piaţă mai puţin vizibilă, dializa a fost tot timpul în interesul investitorilor. Fresenius, spre exemplu, a fost implicată în mai multe tranzacţii, cea mai recentă fiind preluarea mai multor unităţi de la Euromedic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO