Mediafax.biz Exclusiv

Finanţele încep să curteze investitorii străini pentru 1 miliard de euro

Autor: Razvan Voican

01.06.2011, 19:49 233

Turneul detatonare a pieţelor şi de informare a investitorilor se vadesfăşura în săptămâna 6 - 10 iunie şi va include pe lângă Londracentre financiare europene precum Amsterdam, Frankfurt, München şiParis.

Ministerul Finanţelor ar urma să deschidăprogramul cu o emisiune cu maturitate "prudentă", de cinci ani.Surse de pe piaţă afirmă că în cazul în care ar fi încercat să iasăpe 7 sau 10 ani preţul ar fi fost prea mare pentru că România nuare un istoric de scadenţe lungi pe pieţeleinternaţionale.

"Miliardul de euro este ca şiasigurat după cum stau lucrurile în momentul de faţă. Conjuncturaeste favorabilă ca evoluţie a elementelor care vor forma preţul, săsperăm că nu apare vreun şoc legat de Grecia în săptămânaurmătoare", spun sursele citate.

CDS-urile pentru România (preţulasigurării contra riscului de default) se învârt în jurul a 230-235de puncte de bază, vizibil sub cele ale Ungariei şiCroaţiei.

"România ar putea vinde titluride circa un miliard de euro la o dobândă de aproximativ 5,3-5,4% pean, în funcţie de cât va fi şi prima de risc solicitată deinvestitori."

Primele două bănci ca expunere peRomânia - Société Générale (acţionarul majoritar al BRD) şi ErsteGroup (acţionarul majoritar al BCR) - au fost angajate în augustanul trecut să se ocupe de administrarea programului.

Pentru asistenţa juridicăMinisterul Finanţelor a angajat consorţiul format din Radu TărăcilăPădurari Retevoescu şi Allen&Overy.

Pregătirea programului prevăzutsă se întindă pe trei ani s-a prelungit foarte mult, astfel căRomânia iese pe piaţa externă la aproape 10 luni de la selectareabăncilor intermediare.

În mod uzual pentru un asemeneatip de finanţare, Ministerul Finanţelor ar fi putut să angajeze şidealeri pentru această primă emisiune de titluri - ceea ce i-ar fidat mai multă greutate pe piaţă, însă nu a mai făcut-o, evitându-seastfel o altă întârziere.

Surse de pe piaţă afirmă însă căfactorul politic a constituit principalul element care a împiedicatRomânia să beneficieze de conjunctura foarte prielnică din lunilemartie-aprilie, de dinainte ca BCE să dea semnalul de creştere adobânzii de referinţă la euro.

În acea perioadă, finalizareaacordului stand-by cu FMI şi încheierea unuia nou, de tip preventivcu durata de doi ani, îmbunătăţise semnificativ percepţia externă,CDS-urile coborând pentru scurt timp chiar spre pragul de 200 depuncte de bază.

Investitorii străini au acuzatînsă semnalele de instabilitatepolitică generate de discuţiile interminabileprivind postul de premier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO