Mediafax.biz Exclusiv

Florin Pogonaru cumpără cu două mâini acţiuni la SIF Oltenia prin Prodplast

Florin Pogonaru cumpără cu două mâini acţiuni la SIF Oltenia prin Prodplast

Autor: Adrian Cojocar

01.03.2012, 19:59 606

Valoarea pachetului achiziţionat de Prodplast la SIF Oltenia depăşeşte profitul cumulat obţinut de producătorul de mase plastice în 2010 şi 2011, care s-a cifrat la 4,6 mil. lei (1,1 mil. euro).

Pogonaru nu a putut fi contactat ieri pentru a da mai multe detalii.

Potrivit situaţiilor financiare de la sfârşitul anului trecut, Prodplast deţinea la 31 decembrie 2011 lichidităţi şi investiţii pe termen scurt, care sunt reprezentante cel mai probabil de depozite bancare şi acţiuni, în valoare totală de 25,2 mil. lei (5,8 mil. euro), mai mult decât valorează în prezent toată compania pe bursă, respectiv 19 mil. lei (4,4 mil. euro).

Pachetul achiziţionat de Prodplast anul acesta la SIF Oltenia valorează în urma aprecierii acţiunilor 5,8 mil. lei, cu 12,8% mai mare decât preţul de achiziţie, ceea ce înseamnă că firma a câştigat deja aproximativ 650.000 de lei din această investiţie.

Florin Pogonaru, prin Prodplast, a cumpărat după căderea bursei din august peste 2,3 milioane de titluri la SIF Oltenia (SIF5), reprezentând 0,4% din capitalul SIF-ului pe care a plătit atunci 2,5 mil. lei (577.000 de euro).

Preţul mediu plătit atunci a fost de 1,08 lei, în timp ce în prezent titlurile valorează cu 31% mai mult, respectiv 1,42 lei/acţiune.

Pogonaru a declarat recent că achiziţiile realizate de Prodplast la SIF-uri sunt mai mult o chestiune de trezorerie şi au venit pe fondul scăderilor abrupte pe care le-au suferit în ultima perioadă. El a mai spus că are încredere în Tudor Ciurezu, preşedintele SIF Oltenia, şi în managementul societăţii.

După ce au atins un minim de circa 0,821 lei/unitate în luna august, acţiunile SIF Oltenia au înregistrat o creştere spectaculoasă pe bursă, avansând cu 73% până în prezent, fapt ce a adus câştiguri importante omului de afaceri. Creşterea a fost susţinută în principal de aprobarea de către Guvern la finele anului trecut a proiectului care prevedea majorarea pragului de deţinere în cadrul SIF-urilor de la 1% la 5%, precum şi a dreptului de vot tot până la pragul de 5%.

Multe fonduri de investiţii sau oameni de afaceri autohtoni care până recent nu aveau voie să deţină mai mult de 1% din SIF-uri au achiziţionat pachete la cele cinci societăţi cu scopul de a-şi consolida participaţiile şi exercita un control mai mare asupra acestora.

Achiziţiile realizate de Prodplast la SIF Oltenia vin în contextul în care societatea de investiţii financiare deţine un pachet consistent la Prodplast, respectiv de 23,65% din titluri.

Florin Pogonaru deţine concertat împreună cu alte firme circa 51,49% din acţiunile Prodplast, însă a declarat cu mai multe ocazii că nu deţine controlul societăţii.

Avaliser Trading, înregistrată în Cipru, firma împreună cu care Pogonaru a derulat recent o ofertă publică de preluare a Prodplast, şi-a lichidat participaţia de 9,46% din acţiunile producătorului de mase plastice la finele anului trecut. Cea mai mare parte a pachetului, respectiv 6,78% din acţiuni, a fost achiziţionată de firma ECDL România, care de asemenea a anunţat că acţionează concertat cu grupul omului de afaceri Florin Pogonaru în cadrul ofertei de preluare derulată de omul de afaceri.

Prodplast a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri în creştere cu 11,4%, de 53,8 mil. lei şi un profit mai mare cu 74%, de 2,9 mil. lei.

Titlurile Prodplast au câştigat pe bursă de la începutul anului 15,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO