Mediafax.biz Exclusiv

Fostul şef al diviziei corporate a BCR în echipa lui Dănilă a fost numit vicepreşedinte al Băncii Feroviare

Autor: Razvan Voican

09.12.2010, 09:22 44

El a fostpromovat în aprilie 2004 în echipa executivă condusă la vremeaaceea de Nicolae Dănilă, anterior fiind şef al SucursaleiBucureşti.

Andronie a rezistat în funcţie la BCRaproape doi ani după ce austriecii de la Erste au preluatcontrolul, fiind ultimul schimbat din echipa lui Dănilă lasfârşitul lui octombrie 2008, după ce funcţia de preşedinte albăncii fusese preluată de britanicul Dominic Bruynseels.

Surse bancare afirmă că deşi l-au păstrat înfuncţie mai mult timp, în cele din urmă austriecii au fostnemulţumiţi de pierderea cotei de piaţă pe corporate, drept pentrucare l-au adus pe Wolfgang Schoiswohl, care avusese o poziţiesimilară la fosta HVB Ţiriac Bank. După o perioadă de retragere dinsistemul bancar, Jean Andronie revine ca director general adjunct(vicepreşedinte) al Băncii Feroviare, responsabil tot cu clientelacorporate.

Practic, el este singurul fost executiv detop al BCR de dinaintea privatizării cu Erste care rămâne în zonabankingului comercial, în timp ce fostul preşedinte Nicolae Dănilăa intrat de un an în Consiliul de Administraţie al BNR. Dan Bunea,fost vicepreşedinte responsabil cu trezoreria şi pieţele decapital, devenise consultant financiar.

În 2009, pe fondul disputelor politiceprivind numirea unui nou preşedinte la CEC Bank, printrepotenţialii candidaţi fusese vehiculat şi numele lui Andronie. Încele din urmă a ajuns la Banca Feroviară, autorizată de BNR pe 19august 2009, în plină criză economică.

Surse bancare afirmă că Andronie i-ar fipromis acţionarului principal Valer Blidar atragerea de clienţicompanii prin refinanţarea creditelor de la alte bănci, Androniefiind un bun cunoscător al pieţei după experienţa la cea mai marebancă de pe piaţă.

De fapt, refinanţarea constituie în prezentcel mai dinamic business de pe piaţa bancară, instituţiile decredit care au resurse de finanţare încercând să "fure" clienţi dela concurenţă pentru a-şi mări portofoliile şi a regla implicit şiproblema ponderii în creştere a creditelorneperformante.

Totuşi, Banca Feroviară este cea mai tânărăinstituţie de credit de pe piaţă, cu un capital social de 60 mil.lei, fiindu-i dificil să concureze cu jucători care au în spatebănci străine mari sau măcar acorduri de finanţare cu instituţiiinternaţionale precum BERD sau IFC.

Pentru clienţii companii banca oferă liniide credit, capital de lucru, credite ipotecare şi credite deinvestiţii în lei şi în euro. Dobânzile standard pornesc de laratele de referinţă ROBOR la 3 luni şi EURIBOR la 3 luni peste carese adaugă marje de produs cuprinse între 5,5 şi 6% la lei,respectiv între 7 şi 7,5% la euro.La linia de credit în lei dobânda este de 12,4%pe an, iar la euro 8,528% pe an.Creditele de investiţii în lei pot fi luate pe celmult 15 ani, iar în euro pe cel mult 10 ani.

Alături de Andronie, din echipa de conducerefac parte Petre Tulin, fost director al direcţiei reglementare şiautorizare din BNR, care este director general al băncii, şiEmilian Antonescu, director general adjunct. Antonescu fusesepentru o perioadă adjunctul lui Tulin la BNR. Acesta a plecat dinbanca centrală în 2005, intrând pe nişa băncilor specializate însisteme de economisirecreditare pentru locuinţe. El a condusiniţial HVB Banca pentru Locuinţe, proiect care s-a dovedit un eşecpe piaţă. Apoi, Tulin a fost recrutat de austriecii de la Erstecând au înfiinţat o bancă similară - BCR Banca pentru Locuinţe,pentru ca în 2009 să ajungă la Banca Feroviară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24