Mediafax.biz Exclusiv

O româncă va superviza construcţia unei fabrici a Michelin de 1 mld. dolari în India

O româncă va superviza construcţia unei fabrici a Michelin de 1 mld. dolari în India

Autor: Bogdan Alecu

02.06.2011, 19:32 1787

Carmen Petcu,directorul general al fabricii din Floreşti (Prahova) a francezilorde la Michelin, va prelua în luna noiembrie conducerea proiectuluide construire a unei fabrici de anvelope industriale în Chennai,India, o investiţie de un miliard de dolari.

Petcu, 47 de ani, lucrează în cadrulcompaniei Michelin din 2001 şi a absolvit cursurile Stanford Schoolof Business din Statele Unite.

"Echipa din România face parte din echipaglobală a Michelin. Carmen Petcu, directorul uzinei de la Floreşti,se va ocupa de acum înainte de construcţia unei fabrici Michelin înIndia", a spus Eric Faidi, directorul Michelin pentru România şiregiunea balcanică, ce include România, Bulgaria şi ţările dinfosta Iugoslavie în afară de Slovenia.

Reprezentanţii Michelin nu au comunicatvaloarea investiţiei în fabrica din India, dar potrivit preseiinternaţionale ea se ridică la un miliard de dolari.

Mandatul lui Carmen Petcu pentru coordonareaactivităţii uzinei de anvelope industriale (pentru camioane şiautobuze) din Chennai prevede coordonarea în timpul construcţiei,dar şi după finalizarea acesteia. Prezenţa româncei în India se vaextinde şi după finalizarea construcţiei şi va viza prima anvelopăşi pregătirea transferului către echipa locală, potrivitoficialilor Michelin.

Michelin, cel de-al doilea cel mai mareproducător de anvelope la nivel mondial, a semnat un memorandum lafinele anului trecut cu guvernul regiunii Tamil Nadu din sudulIndiei pentru a construi o nouă uzină.

Lucrările la noua uzină amplasată la 50 kmde Chennai au demarat în luna ianuarie a acestui an. Potrivitoficialilor Michelin din India, viitoarea fabrică va avea peste1.500 de angajaţi, iar producţia va demara în 2012.

Prin implicarea directă într-un program deinvestiţii de peste un miliard de dolari, Carmen Petcu intră încategoria executivilor de top care ocupă poziţii importante încompanii multinaţionale şi este singura femeie din România carecoordonează direct construcţia unei uzine.

La începutul acestui an şi Angela Creţu, 36de ani, a fost promovată în funcţia de director general al AvonRusia, piaţă ca şi India din grupul BRIC care înregistrează ocreştere peste medie a economiei.

Din acelaşi "club" select mai face parte şiLiliana Solomon, fostul şef al Vodafone România şi care de lafinele anului trecut a preluat funcţia de director operaţionalpentru 14 ţări europene în cadrul operatorului de telefoniemobilă.

În sectorul auto un alt executiv român carea fost promovat în 2010 a fost Sorin Buşe, actualul directorgeneral al Renault Technologie Roumanie, centrul de cercetare undesunt proiectate viitoarele modele din gama Logan.

Michelin a venit în România în 2001, atuncicând a cumpărat fabrica Victoria Floreşti de la Tofan Group, urmatăla scurt timp de achiziţia uzinei Silvania de la Zalău, în ambeleproducând în prezent anvelope, alături de o a treia tot la Zalăucare produce cord metalic.

În total, compania franceză a investit pepiaţa locală în ultimii zece ani peste 265 mil. euro şi are oechipă formată din 3.000 de angajaţi.

În 2009 grupul francez a avut afaceri de1,12 miliarde de lei (264 de milioane de euro) în România, înscădere în lei cu 21% faţă de anul anterior şi o pierdere brută de30 de milioane de euro, potrivit informaţiilor de la RegistrulComerţului.

Pentru 2010 oficialii companiei nu au comunicatrezultatele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24