Mediafax.biz Exclusiv

OMV Petrom a atribuit contracte de foraj de 248 milioane euro; Rompetrol este unul dintre furnizori

08.08.2011, 19:14 338

Lucrările vizează perimetre de pe teritoriul României, iarproiectul include mai multe loturi şi a presupus încheierea unuiacord-cadru, potrivit unui anunţ al companiei controlate de grupulaustriac OMV.

Furnizorii au fost selectaţi prin licitaţie deschisă, criteriilefiind preţul ofertei, cu o pondere de 70%, şi componenta tehnică(30%).

Două loturi au fost adjudecate de compania Foraj Sonde (FOSB)din Craiova, controlată de fraţii Cristescu, pentru 28,5 milioaneeuro, respectiv 26,5 milioane euro. Acţiunile firmei sunttranzacţionate pe piaţa Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti.

Alte două loturi au fost câştigate de Foraj Sonde din Videle,pentru 24,2 milioane euro, şi Foraj Sonde din Ploieşti, pentru 38milioane euro. Ambele firme sunt listate.

Foraj Sonde Videle (FOJE) are mai mulţi acţionari, printre carese numără Viorel Belc (18,6%), Cornel Stancu (16,3%), Ion Sfinţeş(13%) şi SIF Oltenia (13,2%), iar Foraj Sonde Ploieşti (FSP) estecontrolată de compania Bayliner Overseas (88,2%), înregistrată înInsulele Virgine Britanice.

OMV Petrom a atribuit companiei Foserco din Ploieşti, controlatăde grupul american Weatherford, lucrări de 60,3 milioane euro,pentru un alt lot.

Compania Rompetrol SA, parte a grupului Rompetrol controlat deKazMunaiGaz din Kazahstan, a câştigat un contract de 21,7 milioaneeuro în cadrul proiectului.

Alte două loturi au fost adjudecate de Tacrom Drilling, pentru25,7 milioane euro, şi Dafora, pentru 23 milioane euro. CompaniaTacrom este controlată de grupul CAT, înregistrat în Germania, iarprincipalul acţionar al Dafora (DAFR), listată la BVB, este omul deafaceri Gheorghe Călburean, cu o participaţie de 48,5%.

Sumele aferente contractelor nu includ TVA.

OMV Petrom, listată la BVB, este controlată de grupul austriacde petrol şi gaze OMV, care deţine 51,01% din acţiuni. MinisterulEconomiei controlează 20,63% din titluri, iar Fondul Proprietatea(FP) are 20,11% din capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO