Mediafax.biz Exclusiv

Patriciu a vândut 17 magazine din Germania cu 56 mil. €

Autor: Cristi Moga

02.10.2011, 18:30 551

Suma include şi valoarea creditelor de finanţare a portofoliului imobiliar situat lângă oraşe precum Frankfurt, Düsseldorf, Bremen, Nürnberg sau München, dar reprezentanţii Dinu Patriciu Global Properties (DPGP), fondul sub umbrela căruia Dinu Patriciu îşi controlează portofoliul imobiliar, nu au precizat care este valoarea "lichidă" a tranzacţiei. Cele 17 proprietăţi au o suprafaţă închiriabilă cumulată de 45.000 de metri pătraţi, astfel că preţul mediu obţinut a fost de circa 1.250 de euro/metrul pătrat.

Grupul Rewe, care este prezent şi pe piaţa locală prin reţelele Billa şi Penny Market, ocupă circa 21% din spaţiile magazinelor vândute, fiind principalul chiriaş, în timp ce companii precum Edeka sau Takko se numără de asemenea pe lista celor care ocupă spaţii în cadrul portofoliului vândut. "Având în vedere faptul că piaţa germană de real estate este în revenire, mai ales în sectorul de retail, am considerat că acesta este un moment oportun pentru a vinde câteva proprietăţi în scopul restructură rii portofoliului nostru german", a declarat Ross MacDiarmid, COO al subsidiarei din Frankfurt a companiei Dinu Patriciu Global Services (DPGS), prin intermediul căreia este administrat portofoliul imobiliar al omului de afaceri.

Activele au fost vândute către grupul francez Natixis, care deţine şi pe piaţa locală două active imobiliare - clădirea de birouri America House şi un parc comercial în Târgu-Mureş.

"Obiectivele pe termen mediu sunt vânzarea activelor non-core şi non-instituţionale în vederea creării unui portofoliu puternic de active instituţionale în regiunile geografice de interes, respectiv Germania şi România", a declarat Mark Owen, property director al DPGS.

În prima parte a acestui an Dinu Patriciu a mai vândut şi un parc de afaceri format din şapte clădiri de birouri din oraşul suedez Karlstad, proiectul cu o suprafaţă de 75.000 mp fiind evaluat în cadrul tranzacţiei la 110 mil. euro.

Dinu Patriciu a ajuns în urmă cu doi-trei ani prin tranzacţii succesive derulate pe piaţa de capital de la Londra să controleze fondurile Fabian, Rutley şi Deutsche Land, pe care le-a delistat ulterior şi integrat în DPGP. Valoarea de piaţă a portofoliului este estimată la peste 1 mld. euro, dintre care pe plan local cele mai importante active sunt clădirile de birouri The Lakeview şi Cubic Center şi ansamblul rezidenţial New Town.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24