Mediafax.biz Exclusiv

Plecarea Nokia marchează ieşirea celui mai mare angajator de forţă de muncă temporară de pe piaţa locală

Plecarea Nokia marchează ieşirea celui mai mare angajator de forţă de muncă temporară de pe piaţa locală

Plecarea Nokia marchează ieşirea celui mai mare angajator de forţă de muncă temporară de pe piaţa locală

Autor: Adelina Mihai

03.10.2011, 20:44 375

Cu toate acestea, compania a raportat public că efectivul total de salariaţi ai Nokia este format din 4.000 de angajaţi, fără a specifica faptul că diferenţa este reprezentată de angajaţii temporari, închiriaţi în perioadele de vârf din producţie de la companiile de recrutare şi muncă temporară Adecco, Lugera & Makler şi Trenkwalder.

"Procedura de concediere colectivă durează mai bine de două luni de când a fost notificată şi nu se aplică angajaţilor temporari, care sunt angajaţi ai agenţilor de muncă temporară. Dintr-un total de peste 1.900 de contracte de muncă active ale Nokia, un procent de 99,8% din contracte erau pe perioadă nedeterminată, iar restul de 0,2% erau pe perioadă determinată", a spus Emilian Roşca, inspector-şef în cadrul ITM Cluj.

El a mai spus că, până în prezent, Nokia nu a transmis nicio notificare către ITM privind concedierile colective pe care a anunţat că le va face.

Companiile sunt reticente în ceea ce priveşte dezvăluirea numărului de angajaţi temporari, având în vedere că folosirea contractelor de muncă temporare oferă angajatorului posibilitatea de a renunţa mai uşor la acest tip de angajaţi în cazul în care producţia scade, nefiind obligaţi să negocieze cu aceştia pachete compensatorii sau să negocieze cu sindicatele procesul de restructurare.

De asemenea, unii specialişti spun că o parte din angajatori folosesc forţa de muncă temporară pentru a evita să plătească aceleaşi beneficii precum angajaţilor care au încheiate contracte colective la nivel naţional sau la nivel de ramură, care, de regulă, negociază sporuri sau prime pentru ocazii speciale.

Activităţile de închiriere a angajaţilor temporari au reprezentat o miză enormă pentru creşterea businessurilor marilor com­pa­nii de recrutare, care formează o piaţă de 120 de milioane de euro. Procentul încasat de o agenţie de forţă de muncă temporară variază între 5 şi 18% din totalul costurilor salariale aferente fiecărui salariat temporar.

Cu cât numărul angajaţilor e mai mare, cu atât tariful scade, iar comisionul creşte odată ce funcţia pe care este plasat angajatul este mai înaltă.

Nokia şi Dacia, care generează 20% din exporturile României, au între 3.000 şi 4.000 de salariaţi în regim temporar, cele două firme fiind totodată şi cei mai mari angajatori care folosesc beneficiile forţei de muncă temporară.

Printre companiile care mai folosesc sute de angajaţi în regim temporar se mai află tot cele din sectorul producţiei, precum Continental, Delphi, Celestica, Leoni, ArcelorMittal, Kromberg & Schubert sau Flextronics.

Contractele de muncă temporară reprezintă o soluţie de reducere de costuri şi pentru companiile care au nevoie de forţă de muncă şi care au bugetul de recrutare îngheţat.

Prelungirea perioadei pentru care pot fi încheiate contracte de muncă temporare de la 18 luni la doi ani a fost una din cele mai importante modificări aduse de noul Cod al mun­cii intrat în vigoare în luna mai.

Pro­iec­tul a fost susţinut de către Consiliul In­vestitorilor Străini, care reprezintă peste 100 de companii în care lucrează 210.000 de oa­meni şi care spunea că se va aduce o flexibi­li­zare a pieţei mun­cii.

De asemenea, oficialii CIS susţineau la acea vreme că flexibilizarea legislaţiei mun­cii va duce la crearea a 90.000 de noi locuri de mun­că pe termen scurt. De­cizia Nokia de a pleca din România a con­tra­zis însă estimările investitorilor străini.

Deşi noua legislaţie a muncii limitează im­pli­carea sindicatelor în procesul de con­ce­diere colectivă, Ministerul Muncii a anunţat că în cadrul Nokia România există un con­tract colectiv de muncă în vigoare, încheiat în­tre Nokia România şi două sin­dicate - Sindi­ca­tul Liber Nokia şi Sindicatul No­kia Metal - pentru perioada 2011- 2014, înre­gistrat la ITM Cluj pe data de 1 februarie 2011.

Pentru că acest contract a fost încheiat si înregistrat cu trei luni înainte de intrarea în vigoare a no­ului Cod al mun­cii, se vor aplica prevederile con­tractului co­lec­tiv de muncă. Chiar ieri con­ducerile celor două sindicate de la fabrica Nokia au început negocierile cu compania.

"Atunci când au închis fabrica la nemţi, ei au acordat 60 de salarii compensatorii por­nind de la nivelul salariului minim pe eco­no­mie, iar cel mai mult s-au acordat 220 de salarii compensatorii. Vrem să negociem şi noi după aceleaşi criterii şi vom primi în cu­rând şi ceea ce au discutat sindicatele an­ga­ja­ţilor Nokia din Germania, pentru a folosi do­cu­mentaţia ca instrument de lucru pentru ne­go­cieri", a spus Bogdan Hossu, liderul confe­de­raţiei sindicale "Cartel Alfa".

El a mai adău­gat că sindicatele vor negocia includerea anga­jaţilor Nokia în pro­grame de reconversie profesională finan­ţate eventual din fonduri europene, precum şi pla­ta contribuţiilor pentru angajaţii aflaţi în prag de pensionare, pentru completarea sta­giului de cotizare.

Hossu a explicat că una din­tre prin­cipalele probleme cu care se confruntă în pre­zent angajaţii o reprezintă faptul că cei 2.000 de angajaţi Nokia care vor fi concediaţi sunt muncitori necalificaţi, pentru că meseriile în­văţate în companie nu sunt acreditate de că­tre Consiliul Naţional pentru Formarea Pro­fesio­nală a Adulţilor, singura instituţie care acordă acreditări recunoscute de Ministerul Muncii.

Sediul Nokia din Komarom, Ungaria

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO