Mediafax.biz Exclusiv

Preşedintele Alpha-Eurobank: Ar fi criminal să abandonăm ce am construit în regiune

Preşedintele Alpha-Eurobank: Ar fi criminal să abandonăm ce am construit în regiune

Autor: Razvan Voican

13.09.2011, 10:32 1428

El subliniază că în multe ţări din regiune Alpha-Eurobank va intra în top 3, situaţie valabilă şi în România unde din fuziunea Alpha Bank România cu Bancpost va rezulta o bancă de locul al treilea, cu o cotă de piaţă de peste 9%.

Întrebat de un cotidian elen dacă există vreun pericol ca băncile elene să fie nevoite să-şi vândă cele mai bune active din străinătate şi să-şi concentreze operaţiunile pe piaţa internă, Costopoulos spune că speră să nu se ajungă în acel punct.

"Ar fi criminal să abandonăm ceea ce am construit în toţi aceşti ani." Referitor la piaţa locală, grecii nu au furnizat până în prezent niciun fel de informaţii privind modul în care plănuiesc să deruleze fuziunea care implică 6.000 de angajaţi şi 450 de unităţi.

Referitor la situaţia din Grecia, Costopoulos oferă câteva indicaţii de bun-simţ care ar putea fi valabile şi la nivel local: nu vor exista concedieri "din prima zi", însă desigur că la un moment dat va trebui realizată o simplificare a reţelei; acolo unde există trei sucursale apropiate, una va fi mutată.

În România problema suprapunerii de unităţi apare mai ales în Bucureş ti. Bancpost, care depăşeşte cu mult ca reţea Alpha Bank, cu 286 de unităţi la 160, operează circa 55 de sucursale şi agenţii în Bucureşti, în timp ce Alpha are în Capitală 45 de agenţii (inclusiv una în Otopeni), ceea ce înseamnă 27% din întreaga sa reţea. Fuziunea va presupune un efort organizatoric şi logistic de proporţii, partea legală urmând să fie finalizată probabil în prima jumătate a anului viitor.

De asemenea, o mare provocare va fi armonizarea celor două culturi organizaţionale. Un element care va facilita însă fuziunea Alpha cu Bancpost va fi compatibilitatea sistemelor informatice folosite de cele două bănci, care au avut acelaşi dezvoltator.

Cât priveşte piaţa elenă, Costopoulos spune că fuziunea Alpha - Eurobank era necesară, iar în Grecia nu este loc decât pentru "două bănci şi jumătate".Una este National Bank of Greece, unde statul este acţionar, a doua - Alpha Eurobank, iar a treia ar putea apărea printr-o altă fuziune. În mediile bancare au circulat speculaţii atât privind combinarea NBG cu Piraeus, respectiv a Piraeus cu ATE Bank.

Per ansamblu, grecii controlau la jumătatea acestui an 15,5% din activele sistemului bancar local, fiind pe locul al doilea după austrieci, însă capitalul grecesc rămâne majoritar în rândul băncilor cu capital străin, cu o pondere de 30%, însă înregistrează un trend descrescător, potrivit datelor BNR. În 2009 ponderea era de 35%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO