Mediafax.biz Exclusiv

Rata întârzierilor la creditele în franci elveţieni va continua să fie mare, crede analistul Dragoş Cabat

Autor: Ciprian Botea

07.04.2011, 13:42 405

"Cursul s-astabilizat acum, dar s-a stabilizat sus, nu jos. Creditele înfranci elveţieni au fost foarte afectate de ratele din ultimii doiani. A crescut şi dobânda la francul elveţian, s-a dus mult în sus.În plus, s-a şi apreciat foarte mult francul", spuneCabat.

În aceste condiţii, analistul consideră normală creşterearestanţelor şi estimează că rata întârzierilor la creditele înfranci elveţieni va continua să fie mare.

Cursulde schimb leu-franc s-a apreciat cu 16% în intervalul februarie2010- februarie 2011, dar impactul este mult mai mare asupraclienţilor care au luat credite în 2007-2008 la un curs de 2lei/franc şi acum trebuie să-şi achite ratele la o paritate de 3,2lei/franc, ceea ce înseamnă o creştere de peste 50% a ratei lunare,exprimată în lei.

Înprezent, românii au de rambursat băncilor credite în francielveţieni de echivalentul a 3 mld. euro.

PotrivitBNR, ratele restantela creditele contractate de populaţie şi companii au crescut cu3,8% în februarie, la 16,2 miliarde lei (3,8 mld. euro), marcândastfel o dublare faţă de începutul lui 2010.

Ritmul de deteriorare aportofoliilor de credite este similar cu cel înregistrat în primalună a anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO