Mediafax.biz Exclusiv

Roland Berger: Nu văd un final rapid al crizei din Europa, pentru că depinde foarte mult de cum va fi gestionată

Autor: Adelina Mihai

11.10.2011, 13:51 193

El a adăugat că nu se aşteaptă să urmeze o perioadă uşoară pentru ţările europene.

"Nu văd un final rapid al crizei din Europa, pentru că depinde foarte mult de cum va fi gestionată. Nu are relevanţă cine vor fi câştigătorii sau perdanţii acestei crize, cert este că, la final, întreaga Europă va pierde. Având în vedere situaţia dificilă a economiei, cred că vom experimenta o perioadă de 10 ani în care creşterea economică va fi încetinită, ceea ce va crea un climat politic şi social foarte tensionat în unele state. Nu va fi o perioadă uşoară", a spus Berger.

În acest context, el a subliniat că dacă falimentul Greciei nu poate fi evitat, acesta trebuie gestionat într-un mod foarte bine controlat, pentru a nu "contagia" şi alte state.

Pe de altă parte Berger este de părere că Africa va fi China următoriului deceniu, din punct de vedere al dezvoltării şi creşterii economice, ţinând cont de investiţiile masive din regiune, explozia demografică şi dezvoltarea puternică a domeniului materiilor prime.

"Acolo are loc o explozie demografică, sunt investiţii străine masive (în special chineze), există o dezvoltare mare în domeniul materiilor prime şi evoluează în ceea ce priveşte nivelul de educaţie şi cel al tehnologiei", a spus Berger.

De exemplu, în Senegal sunt 9 milioane de locuitori şi 10 milioane de telefoane mobile.

"Africanii se comportă aşa cum se comportau chinezii în urmă cu 15 ani", a precizat consultantul.

În acelaşi timp, China va rămâne în continuare un subiect important pe agenda celor care trasează politicile economice ale lumii, în primul rând datorită faptului că nu a fost afectată de criza financiară şi economică, a urcat pe lanţul valoric în tot acest timp, şi-a dezvoltat propriile tehnologii şi a devenit un investitor major în Africa, în Europa, în SUA şi în America de Sud.

"India este o altă economie care creşte rapid, deşi diferenţele faţă de China sunt enorme. China se diferenţiază prin investiţiile majore pe care le-a făcut din 2006 încoace, prin dezvoltarea unei reţele de trenuri rapide, prin modernizarea aeroporturilor, pentru că şi-a dat seama că infrastructura e baza pentru succesul economic viitor. Puterea economică a SUA a slăbit, rata şomajului creşte, iar numărul companiilor cu acţionariat american din topul celor mai mari 500 de companii private din lume a scăzut, în detrimentul celor cu acţionariat chinezesc sau european", explică Roland Berger.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24