Mediafax.biz Exclusiv

Schimbare de lider pe piaţa de celuloză şi hârtie

Ioan Tecar i-a detronat pe austriecii de la Rondocarton

Autor: Laurentiu Cotu

30.05.2011, 18:18 329

Ioan Tecar din Dej, care deţine un grup de firme cu afaceri deaprope 90 mil. euro, este unul dintre antreprenorii români care auprofitat de criză şi au reuşit prin investiţii succesive în ultimiiani să detroneze o companie străină de pe poziţia de lider pe piaţade celuloză şi hârtie.

Astfel, compania Pehart Tec din Petreşti,judeţul Alba, pe care Tecar o controlează, a înregistrat anultrecut o creştere cu 53% a vânzărilor faţă de 2009 şi a devenitlider pe piaţa de celuloză şi hârtie după ce vânzările companiei audepăşit cu 6 mil. euro rulajul principalului competitor, grupulaustriac Rondo carton, potrivit datelor centralizate de ZF. Înacţionariatul Pehart Tec se regăseşte şi Banca Europeană pentruReconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu o participaţie de25%.

De altfel, numele lui Tecar, mai puţincunoscut în mediul local de business, a devenit mai vizibil din2009, an în care a semnat un acord de 6 mil. euro cu BERD pentruimplicarea instituţiei în afacerea Pehart Tec, prima participare abăncii într-o afacere privată românească nebancară. Omul de afaceridin Dej a construit grupul MG-Tec cu afaceri de 88 mil. euro în2010 (în creştere cu 14% faţă de anul precedent) şi 1.150 deangajaţi, prin achiziţii succesive, în mare parte a unor firmeaflate aproape de faliment.

Cea mai mare companie din grup este PehartTec, care produce prosoape de bucătărie, hârtie igenică sauşerveţele şi are contracte şi în afara ţării cu Metro Ungaria sauKMK Germany, un distribuitor pentru lanţul de magazine Metro dinGermania.

"Compania Pehart Tec a înregistrat în 2010 ocreştere a vânzărilor cu 53% faţă de anul precedent, realizândtotodată cea mai importantă evoluţie la nivelul grupuluiMG-Tec.

Acest lucru se datorează măririicapacităţilor de producţie în urma investiţiilor derulate, dar şi anoilor colaborări încheiate. Mizăm şi în acest an pe un trendascendent al vânzărilor", a declarat pentru ZF Transilvania IoanTecar, preşedintele grupului MG-Tec.

Producătorul de articole din hârtie tissueestimează pentru acest an o cifră de afaceri de 225,7 mil. lei(circa 53,7 mil. euro), în creştere cu 14% faţă de 2010 şi unprofit net de 8,7 mil.

lei (peste 2 mil. euro), după ce fabrica dehârtie din judeţul Alba a încheiat anul 2010 cu un profit net de4,8 mil. lei (peste 1,1 mil. euro).

Exporturile de hârtie tissue către pieţeledin Grecia, Ungaria, Bulgaria, Germania şi Serbia au generat anultrecut 70% din totalul cifrei de afaceri a Pehart Tec.

Odată cu finalizarea în 2009 a unei investiţii de circa 26 mil. euro în achiziţionarea şi instalarea unei noimaşini de hârtie tissue şi a unei linii de converting a hârtiei,capacitatea totală anuală a fabricii Pehart Tec din Petreşti aajuns la aproximativ 57.000 de tone de hârtie tissue. Conducereacompaniei estimează pentru acest an o creştere de circa 8% a pieţeide hârtie igienico-sanitară, fabrica de hârtie din Alba ajungândanul trecut la 365 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO