Mediafax.biz Exclusiv

Statul acordă posibilitatea unor firme de a plăti TVA la încasare, prin derogare de la Codul Fiscal

Autor: Ovidiu Tempea

08.03.2011, 19:08 10

În nota de fundamentare a proiectului se arată că, potrivitCodului Fiscal, prestările de servicii care determină decontări sauplăţi succesive, cum sunt serviciile de construcţii-montaj,consultanţă, cercetare, expertiză şi alte servicii similare, suntconsiderate efectuate la data la care sunt emise situaţii delucrări, rapoarte de lucru şi alte documente similare, altedocumente similare pe baza
cărora se stabilesc serviciile efectuate sau, după caz, în funcţiede prevederile contractuale, la data acceptării acestora de cătrebeneficiari.

Perioada de decontare nu poate depăşi un an, iar data la caresunt considerate efectuate serviciile constituie faptul generatorpentru taxa pe valoarea adăugată.

"Având în vedere că pentru lucrările efectuate în cadrulProgramului naţional de dezvoltare a infrastructurii aprobat prinOrdonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2010, plata acestora vafi efectuată la acceptarea situaţiilor de lucrări de cătrebeneficiari, respectiv la recepţia finală a lucrărilor , iartermenele de acceptare exced perioadei de un an prevăzută de Codulfiscal, pentru a nu obliga prestatorii să colecteze taxa pevaloarea adăugată înainte de recepţia finală a lucrărilor, prinprezentul proiect de Ordonanţă de urgenţă stabileşte căexigibilitatea taxei pe valoarea adăugată
intervine ulterior faptului generator de taxă, respectiv la dataîncasării contrapartidei pentru respectivele lucrări", se arată înnota de fundamentare a proectului de ordonanţă de urgenţă.

Proiectul de OUG stabileşte că de facilitate beneficiază doarprestatorii prevăzuţi la articolul 4 din OUG 105/2010, adicăfirmele care au contractat credite cu garanţii de stat sau cugaranţii de la Eximbank.

"În principiu, atunci când se derogă de la regulile carestabilesc exigibilitatea TVA, are loc o abatere de la prevederileDirectivei 112 referitoare la regimul comunitar al TVA. Fiind vorbadespre o atare abatere şi dat fiind caracterul special al derogăriiinvocat în proiectul de OUG, în opinia mea ar trebui solicitatacordul Comisiei Europene", a declarat pentru MEDIAFAX Dan Scwartz,managing partner al firmei de consultanţă Scot & CompanyConsulting.

El a precizat că propunerea încalcă totodată şi principiulneutralităţii, care impune acelaşi tratament fiscal tuturorcontribuabililor, cu implicaţii negative în ceea ce priveşterespectarea regulilor care stau la baza unei competiţii comercialecorecte.

"Cu alte cuvinte, derogarea propusă favorizează companiile (...)care vor beneficia de posibilitatea de a plăti TVA după dataîncasării contravalorii serviciilor prestate, prin comparaţie cucelelate companii prestatoare de servicii, care datorează şitrebuie să plătească TVA în condiţiile generale impuse de CodulFiscal.

Guvernul a aprobat la finele anului trecut o ordonanţă deurgenţă pentru realizarea Programului Naţional de Dezvoltare aInfrastructurii, care se va derula în perioada 2011 - 2020 şi va figestionat de ministerele Dezvoltării şi Mediului.

Astfel, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului va primibani la capitolul "Infrastructura în domeniul dezvoltăriiregionale", pentru realizarea, modernizarea sau reabilitarea a10.000 de km de drumuri judeţene şi de interes local, precum şipentru "modernizarea satului românesc prin îmbunătăţirea calităţiivieţii pentru populaţia rurală".

Ministerul va folosi fondurile pentru realizarea de reţele decanalizare şi staţii de epurare a apelor uzate, precum şi dereţelele de alimentare cu apă a localităţilor.

Potrivit ordonanţei, Ministerul Mediului va primi fonduri lacapitolul "Infrastructură în domeniul mediului" pentru programemultianuale de mediu şi gospodărire a apelor, pentruinfrastrustructura în domeniul gospodăririi apelor, lucrărihidrotehnice de apărare împotriva inundaţiilor, mărirea gradului desiguranţă a barajelor şi reabilitarea zonei costiere.

În actul normativ se mai menţionează că finanţarea proiectelorprioritare prevăzute prin ordonanţă se asigură din sume alocateanual cu acestă destinaţie din fonduri externe rambursabile şinerambursabile, de la bugetul de stat, prin bugetele ministerelorde resort, precum şi din alte surse legal constituite, pe bazadocumentaţiilor tehnico-economice aprobate.

În vederea realizării proiectelor prestatorii, executanţii şifurnizorii pot contracta credite bancare, beneficiind de garanţiastatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO