Opinii

Adrian Vasilescu: Raportul productivitate - salarii: fatete multe, metodologii diverse

14.03.2008, 19:26 28

Joi, in Ziarul Financiar, Roxana Pricop scria ca "productivitatea muncii pe total economie a crescut mai mult decat salariul mediu brut in perioada 2003-2007". Afirmatia are la baza date furnizate de INS, care din acest an a inceput sa calculeze productivitatea muncii pe persoana ocupata, la nivelul intregii economii. Invocand statistica, semnatara analizei din Ziarul Financiar concluzioneaza: "Temerile Bancii Nationale, care avertizeaza asupra cresterii salariilor neponderate la avansul productivitatii muncii din ultimii ani, nu se sustin".
Intr-adevar, voci de la Banca Nationala - inclusiv vocea guvernatorului - au afirmat in repetate randuri ca fara un raport rational intre productivitatea muncii si castigurile din munca nu va fi posibila consolidarea dezinflatiei. Iar calculele specialistilor bancii centrale arata ca, la nivelul intregii noastre societati, castigurile de productivitate, evidente in anii din urma, tind sa fie depasite de nivelul cresterilor salariale. De aici pericolul reactivarii spiralei salarii-preturi.
Se poate insa conchide ca aceasta afirmatie e contrazisa de datele furnizate recent de Institutul National de Statistica? Nu, cu certitudine! Iar punctul de vedere al BNR e puternic fundamentat. Sub toate aspectele. Nu e vorba nici de iluzii si nici de confuzii, ci de o judecata corecta, bazata pe logica economica si pe metodologii de calcul adecvate.
De altfel, INS nu contrazice acest punct de vedere. Statisticienii au calculat, plecand de la PIB-ul nominal, productivitatea muncii pe o persoana ocupata, intre 2003 si 2007. Apoi, au raportat-o la castigul nominal mediu brut in aceeasi perioada. Fara indoiala ca datele sunt corecte. Numai ca, repet, sunt date nominale. Si, deci, prezentand doar o fateta a unei probleme cu mai multe fatete.
Banca Nationala isi bazeaza insa corelatiile si analizele pe indicatori in marimi reale. INS a folosit indicatori in marimi nominale. E bine ca a inceput dezbaterea. Se va vedea cat de complexe sunt corelatiile in materie si cat de diferite pot fi metodologiile de calcul folosite. Motiv pentru care guvernatorul BNR a propus organizarea unui seminar despre raportul productivitate-castiguri, din perspectiva impactului asupra cursului de schimb si inflatiei. Seminar ce va fi organizat in aprilie, cu ocazia aniversarii Bancii Nationale. Desigur, la Banca Nationala.

Adrian Vasilescu este consilier al guvernatorului BNR

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO