Opinii

"Antreprenor 20%", proiectul mediului privat în faţa oricărui guvern! Dacă guvernele sfidează antreprenorii e timpul să ne unim în a face bine şi să nu mai acceptăm răul, separat. Vă interesează?

"Antreprenor 20%", proiectul mediului privat în faţa...

Autor: Dragoş Dragoteanu

19.12.2017, 13:21 1804

ZF a propus în 2014 "România 5%". Toţi analiştii macro-economici erau atunci sceptici cu privire la reusita acestui proiect. Astazi, avem o crestere economica de 7% si potential de mentinere cu peste 5%, in urmatorii ani. Succesul acestui proiect se datoreaza si mediului privat, mai ales antreprenorilor mici si mijlocii care, prin eforturile lor, au rezistat crizei si au miscat economia. Acum, a venit vremea unui nou proiect...

 "Antreprenor20%". Daca statul are dreptul sa ceara bani de la privati, prin impozite si taxe, si antreprenorii au drepturile lor. Am cerut autostrazi, nu am primit. Am cerut spitale, nu s-a schimbat mai nimic. Am cerut educatie, este un haos total. Pot sa inteleg multe, dar cu oamenii pe care nu vrei/poti sa-i ajuti sau nu te intereseaza soarta lor, ce aveti "dragi" politicieni? De ce te mai numesti Guvernul Romaniei? Doar sa indopi masele care te voteaza? Din 2018, guvernantii vor sa loveasca direct in organizatiile non-guvernamentale, care supravietuiesc financiar din donatiile primite de la antreprenori.

Ordonanta 3/2017 a modificat Codul Fiscal si a crescut limita maxima a cifrei de afaceri care defineste o microintreprindere, de la 100.000 la 500.000 euro. Din 2018, se schimba modul de impozitare a companiilor care au cifra de afaceri de pana la 1 milion de euro si, practic, multe ONG-uri vor disparea, nemaiavand surse de intretinere financiara, ca pana acum. Impozitarea companiilor pe baza cifrei de afaceri, in locul impozitului pe profit, elimina dreptul multor patroni de a sustine cauze sociale, prin donatii. Vi se pare corect? Pana cand mai acceptam ca guvernele sa faca discriminari intre firme? Practic, asistam cum guvernul urmeaza sa ia cu nerusinare niste bani care aveau destinatii nobile, spre a-i canaliza catre gaurile lasate in buget, dupa alimentarea cu pomeni a masei hamesite de votanti PSD. Dupa ce au demonstrat ca nu le pasa si nu au nicio misiune sociala adevarata, politicienii nu-i mai lasa nici pe altii sa se ocupe in locul lor de problema asta. Este o ironie crunta sa opresti niste fonduri cu ajutorul carora companiile tineau pe linia de plutire sectoare sensibile care nu au fost si nu sunt prioritare pentru partide: saracia si boala. Atentie, saracia adevarata e in azile, in camine de orfani, in centrele de plasament pentru copii abandonati si cu nevoi speciale, nu la asistatii sociali ai PSD!

Acum cativa ani, am vizitat o asociatie care se ocupa de copiii nascuti cu autism. Am iesit bulversat de acolo. Din acel moment, ca multi dintre voi, am donat 20% din impozitul pe profit catre diverse cauze sociale. Din firma mea, un SRL normal, au plecat donatii de cateva zeci de mii de lei. Nu sunt sume mari, dar pentru niste copii cu probleme chiar inseamna ceva. Au fost si ONG-uri care se ocupa de copii supradotati, pe care am ales sa-i sponsorizez, incercand sa-i ajut sa viseze frumos. Nu am facut nimic deosebit. Conform datelor ANAF, ca mine sunt inca 40.000 de proprietari de firme cu profit (din aproape 120.000), care au facut cumulat sponsorizari de peste 270 milioane de euro! O suma imensa de care nu s-a ales praful, ci, din contra, s-au realizat uneori lucruri marete, prin pasiunea si eforturile unor oameni dedicati cauzelor sociale. Nu am inteles inca de ce celelalte 80.000 companii care au declarat profit au ales sa dea toti banii statului. Poate circula pe alte drumuri, copii lor invata la alte scoli si folosesc alte spitale, mult mai bune decat cele pe care le stim. Sau, pur si simplu, asteptau un proiect ca "Antreprenor20%", ca sa inteleaga ca o parte din munca lor o pot directiona pentru ceva concret, cu impact social imediat si util societatii.

Spre deosebire de firmele mari, care isi permit sa lupte pentru propriile interese la nivel indiviual sau au in vedere prioritar numai ceea ce nu le convine, firmele mici si mijlocii nu prea mai sunt reprezentate de nimeni. Dar, oare, cine ne poate organiza mai bine decat ne putem organiza noi. Si chiar putem, pentru ca nu cred ca i-a fost nimanui usor sa realizeze o afacere din care obtine profit, mai mare sau mai mic, plateste salarii si isi intretine familia.

Asa ca, daca tot a tabarat PSD pe mediul privat la nivel micro cu tot felul de aberatii, daca prioritare sunt numai legile justitiei si o absurda revolutie fiscala, daca legea administratiei publice a ramas aceeasi si privatii sunt umiliti in continuare printr-o birocratie excesiva, daca partidul-stat si-a hranit deja electoratul cu majorari de tot felul, daca avem ghinion de o opozitie vai-mama-ei, noi, antreprenorii neimplicati si nereprezentati politic, dar implicati economic in afaceri corecte, cat de mici ar fi ele, ar fi timpul sa ne trezim.

Cum? Pur si simplu!... Sa aratam ca existam, ca suntem uniti si multi. Ca ne pasa ce se intampla cu cel putin 20% din banii munciti de noi. Sa aratam ca, de acum inainte ne pasa de ce nu le-a pasat guvernelor care au condus Romania. De oamenii care nu se pot ajuta singuri. Sau de ce nu sunt in stare guvernantii sa se ocupe. Trebuie sa avem curajul sa raspundem agresiunilor statului. Sa spunem "nu", asa nu se mai poate, avem si noi dreptul sa directionam 20% din banii obtinuti legal unde vrem noi, nu unde vor guvernantii, indiferent de culoarea politica. Sa nu se mai faca nicio diferenta intre firme, in aceasta privinta, indiferent cum sunt impozitate sau ce profit au. Poate un patron care castiga 5.000-10.000 lei / luna vrea sa ajute niste copii abandonati din satul/comuna lui, donand 20% din banii munciti de el, direct cui vrea el. Cred ca ar trai o bucurie infinit mai mare, dacat sa dea toti banii statului si acei copii sa ramana abandonati, uitati de guvernanti. Antreprenorii mici si la inceput de drum trebuie sa aiba exact aceleasi drepturi ca cei mai mari, pentru ca au acelasi statut in fata statului:contribuabil!

Nu v-ati saturat sa va supuneti orbeste unui prim-ministru care nu poate mai mult? Nu va e mila de inteligenta voastra cand vedeti un ministru de finante care ne sperie cand deschide gura? Tacerea nu este un raspuns si nici o replica eficienta pentru un antreprenor serios. Nu va pare rau cand vedeti ca dati, an de an, bani munciti cu greu la stat si nu se intampla nimic? Chiar nu meritam sa fim tratati corect, sa fim respectati pentru banii "donati" statului? Proiectul "Antreprenor20%" este despre drepturile romanilor cu spirit de initiativa, in fata neputintei statului. Este despre parteneriatul dintre patroni si proiectele sociale concrete. Este despre o legatura care exista deja si este pe cale sa fie spulberata de niste politicieni fara viziune si suflet.

Ca si voi, am vazut multe nedreptati si nemultumiri. Sunt sigur ca stiti despre ce este vorba. Nu cred ca v-ati nascut cu un business de succes in brate. Trebuie sa luptam ca macar o mica parte din munca noastra sa avem dreptul sa o directionam cui vrem noi, nu catre un sac fara fund, cum pare a fi mereu bugetul Romaniei. Nu furam, domnilor guvernanti! Donatiile noastre vor ajunge in continuare la oameni pe care voi, politicienii din toate partidele, ii tratati cu dosul si pe care, uneori, ii condamnati la moarte, prin nepasare. Anul asta am gasit un ONG, care a facut lucruri deosebite pentru niste copii cu nevoi speciale, infiintata de un...scotian. Vi se pare normal, ca noi, romanii cu spirit antreprenorial sa nu mai avem dreptul sa venim in sprijinul unor asociatii care chiar fac bine ceea ce fac? Au ajuns strainii sa cunoasca mai bine ce nevoi avem. E rusinos si nu cred ca ne caracterizeaza situatia!

Proiectul "Antreprenor20%" este despre toate firmele, indiferent de marime. De fapt, este despre tine, pentru ca este compania ta. Este despre implicarea ta in viata sociala. Tu, antreprenorule, esti esti cel care poate, vrea si stie. Care poate sa faca bani legal, avand afaceri la vedere. Care vrea o Romanie prospera, in care sa traiasca civilizat. Care stie ca face lucrurile sa se intample.

Pana acum ne-am multumit cu solutia individuala. Acum trebuie sa actionam pentru binele comun al mediului de afaceri. Sa demonstram ca suntem uniti si avem aceleasi obiectiv. Nu ne costa mai nimic sa ne implicam, dar ne va costa enorm, daca nu actionam. A venit timpul sa trecem la un alt nivel de perceptie a mediului de afaceri. Daca nu am fost respectati pana acum in comunitatile din care facem parte este vina noastra. Vi se pare elegante sloganurile:"patronii fura" sau "oamenii de afaceri sunt niste hoti"? Asa dorim sa fim etichetati in continuare? Multi romani nu stiu ca antreprenorii au un rol important in societate. Ca facem si lucruri bune, dezinteresati.Ca am oferit plus-valoare angajatilor din privat, ca noi sprijinim bugetul tarii din care se platesc salarii si pensii si ca mai avem multe lucruri bune de oferit societatii si Romaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO