Opinii

Care vor fi cele mai importante efecte ale crizei datoriilor?

Care vor fi cele mai importante efecte ale crizei datoriilor?

Autor: Dan Armeanu

08.08.2011, 10:44 1355

Decizia agenţiei S&P de retrogradare a ratingului SUAreprezintă un moment istoric în lumea financiară şi totodată un şocîn finanţele internaţionale care va acţiona psihologic asuprapieţelor şi a investitorilor.

Cea mai mare şi cea mai sigură ţară din lume pentru investiţii afost penalizată iar efectele îşi vor pune amprenta mai devreme saumai târziu în evoluţia economiei mondiale. Probabil că vom asistala o schimbare a ierarhiilor din punct de vedere al performanţeloreconomice, al siguranţei şi al lichidităţii activelor. Tinând contşi de căderea recentă a pieţelor şi de criza datoriilor care acuprins Europa, frica de un posibil nou val al crizei economice apus stăpânire pe pieţe şi pe investitori.

Deciziile de investire sunt tot mai greu de fundamentat încontextul economic actual dominat de impredictibilitate şiinstabilitate. Capitalurile sunt şi vor fi din ce în ce mai scumpeşi mai greu de procurat iar profiturile din ce în ce mai greu derealizat ca urmare a impactului acestor evenimente precursoare aleunui posibil nou val al crizei economice. Frica de instabilitate amodificat comportamentul investitorilor şi se constată cădeţinătorii de capital sunt din ce în ce mai reticienţi în a-şiplasa resursele în active care ieri păreau sigure şi au o aversiunefaţă de risc din ce în ce mai mare. De asemenea, nesiguranţacalităţii activelor face ca investitorii să fie dezorientaţi, ceimai mulţi preferând să se refugieze în aur, franc, yen saucash.

Ce efecte vom avea?

Într-un scenariu pesimist dar din ce în ce mai realist economiaSUA ar putea reveni în zona crizei economice iar unda acesteia arputea atinge şi alte economii. De asemenea, creşterea dobânzilorobligaţiunilor de stat vor declanşa o scumpire în lanţ a surselorde finanţare cu efecte şi asupra bilanţurilor bancare. Un alt efectdemn de luat în seamă constă în deprecierea dolarului şi scădereaponderii lui în rezervele mondiale. La acest moment, dolarul estecea mai importantă monedă de rezervă la nivel mondial având opondere de aproape 60%. Dar principalele probleme ale SUA dar şiale Europei rămân în continuare sustenabilitatea datoriei publiceşi necesitatea consolidării fiscale. Avantajul SUA este că datoriao are în dolari iar statul poate tipări dolari.

În schimb, Europa, pentru calmarea pieţelor şi a investitorilor,trebuie să aibă o reacţie rapidă tinând cont şi de faptul că altedouă ţări, Italia şi Spania, au mari probleme cu datoriile publiceiar randamentul obligatiunilor lor pe zece ani se îndreaptă cătrepragul psihologic de 7%. Din acest punct de vedere, UE trebuie săurgenteze emisiunea de obligaţiuni UE, să consolideze şi sămărească capacitatea financiară a Fondului European de StabilitateFinanciară pentru ca acesta să facă faţă unor eventualerestructurări de datorii publice şi să fie luat mai mult în seamade pieţele financiare. În acelaşi timp, ţările europene trebuie sărealizeze ajustări fiscale necesare pentru procesul desustenabilitate a datoriilor publice.

În România, pe termen scurt, cea mai afectată va fi piaţabursieră deoarece investitorii (de altfel din ce în ce mai puţini)ţin cont de ceea ce se întâmplă pe piaţa americană şi de semnalelede pe pieţele internaţionale. Din fericire, cifrele la nivelmacroeconomic arată destul de bine şi aceste evenimente ne găsescdupă o serie de ajustări fiscale şi într-un proces de consolidarefiscală care trebuie continuat.

Prof. univ. dr. DAN ARMEANU

Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse deValori
Academia de Studii Economice, Bucureşti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO