Opinii

Consiliul Consultativ pentru Mediul de Afaceri trebuie să fie un partener de lucru pentru orice guvern al României

Consiliul Consultativ pentru Mediul de Afaceri trebuie să fie un partener de lucru pentru orice guvern al României

Autor: Sorin Pâslaru

11.05.2012, 00:07 827

La iniţiativa guvernului Ungureanu a fost organizat un Consiliu Consultativ pentru Mediul de Afaceri din care fac parte reprezentanţi ai celor mai mari companii din România din punctul de vedere al cifrei de afaceri, precum şi antreprenori români de anvergură.

O decizie corectă a guvernului Ponta ar fi să continue colaborarea cu acest consiliu. Ar fi pentru prima dacă când un guvern ar prelua o iniţiativă a unui guvern anterior. Dacă se va produce, semnalul pentru mediul de afaceri va fi important, va fi un indiciu al unei maturităţi politice şi al schimbării modului cum se face politică în România, după 20 de ani.

Oricine ar veni la putere trebuie să lucreze cu marile companii locale, cu capital românesc sau străin. Iar dacă reprezentanţii lor sunt dispuşi să-şi petreacă timp pentru a oferi soluţii pentru o mai bună administrare, oferta nu ar trebuie refuzată. Marii angajatori sunt mai mult sau mai puţin aceiaşi indiferent cine preia puterea politică în România, iar vocea lor trebuie să fie ascultată.

De exemplu, cea mai mare problemă, care încătuşează PIB-ul României la un nivel mediocru de doar 6.000 de euro pe cap de locuitor, este lipsa locurilor de muncă şi subdezvoltarea mediului rural.

România are 4,2 milioane de salariaţi, mai puţini cu 600.000 faţă de decembrie 2008. Problema numărului prea redus de angajaţi este însă structurală, nu numai o consecinţă a crizei economice.

Cu 10 milioane de locuitori, la jumătate faţă de România, Ungaria sau Cehia au tot 4,5 milioane de salariaţi. Deci în România unu din patru locuitori este angajat, în Cehia sau Ungaria raportul este de 1 la 2. Normal că PIB per capita este în aceste ţări de 12.000 de euro.

României îi lipsesc 5 milioane de salariaţi. Obiectivul creşterii numărului de angajaţi este comun. Şi pentru administraţie şi pentru afaceri ar fi un impact serios creşterea numărului de angajaţi. Ce ar însemna pentru bugetul de stat, pentru bugetul de pensii sau de sănătate, pentru vânzările de bere, de apă minerală, de credite, de asigurări, de maşini, de case sau de mobilă, dublarea numărului de angajaţi din România? Dublarea veniturilor.

Nimeni din administraţia locală, de la conducerea judeţelor nu-şi pune acum problema: cum să atrag investitori, cum să creez locuri de muncă la mine în judeţ? Toţi aşteaptă să vină străinii să investească sau să vină guvernul să acopere deficitele locale. Dar de ce nu poate merge preşedinte Consiliului Judeţean din Vaslui, unde şomajul este de 12%, la companii cu capital românesc sau străin din Timiş, unde şomajul este de 4% şi oamenii sunt greu de găsit, să-i convingă să se mute cu investiţia la ei în judeţ?

Orice idee care va proveni de la acest consiliu şi va adăuga 1.000, 10.000 sau 100.000 de joburi în economie trebuie preluată. Consiliul, al cărui obiectiv este furnizarea de idei pentru relansarea economică a României, s-a reunit deja şi are o pagină de intranet unde membrii săi lucrează la identificarea unor soluţii şi la evaluarea impactului lor.

De-a lungul timpului au mai fost iniţiative de acest gen, dar acum este pentru prima dată când vin în ecuaţie antreprenori români, oameni care au început de la zero şi administrează în prezent afaceri cu mii de angajaţi. De asemenea, este pentru prima dată când un astfel de consiliu lucrează la soluţii în mod concret, pe o pagină intranet cu un format standard al discuţiilor - formularea problemei, soluţia propusă, impactul preconizat.

Membrii consiliului afirmă că, indiferent de decizia noului guvern, ei vor continua să se întâlnească şi să propună idei guvernului sau în piaţa publică pentru a îmbunătăţi administraţia românească şi, până la urmă, viaţa românilor în general.

Este bine că în sfârşit oamenii de afaceri şi-au dat seama că fără o implicare directă nu vor fi schimbări. Ceea ce lipseşte este documentarea aşezată, clară, listarea de soluţii tehnice, aplicabile cu adevărat. În tot vacarmul care se creează când apare o problemă, lipsesc "diviziile" din spate.

La fiecare schimbare de guvern, vin alte şi alte iniţiative, de parcă problemele nu ar fi mereu şi mereu aceleaşi: bani risipiţi la infrastructură, educaţie adaptată insuficient pieţei muncii, prea puţine locuri de muncă.

Este cazul să oprim această morişcă infernală, să mai şi clădim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO