Opinii

Dragoş Damian, CEO Terapia: Pâinea cu seminţe s-a scumpit de la 4 lei la 6,5 lei (62,5%), minipateurile din supermarketuri de la 2,5 lei la 3,5 lei (40%) suta de grame. Mai jos, un tabel cu scumpiri din lumea reală, nu din cea imaginară a guvernanţilor noştri

Dragoş Damian, CEO Terapia: Pâinea cu seminţe s-a...

Autor: Dragos Damian

12.08.2021, 13:53 5987

Nu ştiu preţul la franzelă, dar am căutat pe Google şi creşterile de preţuri în procente sunt similare cu cele din titlu. Când cumpar pâine sunt atent să fie fabricată de un producator din Cluj, deşi dacă vine din străinătate, refrigerată şi apoi coaptă, n-am facut nimic.

Desigur, opinia si tabelul de mai jos (datele sunt interne) nu sunt despre paine, subiectul senzational care bantuie opinia publica de cateva zile. Este vorba aici despre inflatie plimbatoare, posibil galopanta, in mare masura nejustificata si despre cifrele din lumea reala, mult diferite fata de cele date de institutele subordinate puterii.

 

Pe langa reluarea consumului dupa incetarea lockdown-ului, toate cresterile de preturi care vor urma sunt rezultatul

cresterii preturilor la utilitati - nu stim exact de ce pentru ca apa, carbune, gaz si petrol avem in tara, dar sunt convins ca vreun analist o sa ne explice cum e cu acciza, certificatul, tariful reglementat, cogenerarea, etc. (acestea sunt scoase din calculul din tabel);

inflatiei din tarile exportatoare - cand esti captiv importurilor pentru ca nu mai produci mai nimic in tara importi si inflatia din tara de origine a produsului;

razboaielor tarifare dintre China si restul lumii – materiile prime fabricate in mare lor majoritate acolo s-au scumpit din cauza cresterii cererii si a tarifelor, transportul catre UE s-a scumpit etc.

Si uite asa, utilitati, materii prime, si marfuri banale se scumpesc si vor atrage dupa sine o scumpire a produselor finite cu valoare adaugata. Iar analistii si institutele subordinate puterii va mint prin “puterea statisticii”, cresterile de preturi pentru un operator industrial iulie 2021 vs iulie 2020 sunt cele din tabelul de mai sus, nu cele din datele oficiale. De aceea s-a si sesizat BNR si a vorbit de inflatie de peste 5%. Asadar, cresterea economica estimata de UE pentru “tigrul roman” de peste 7% vine din inflatie de aproape 7%.

Dar guvernantii si influencerii lor – coalitii, forumuri, camere de comert, analisti care cand sunt in guvern cand la firme de consultanta, etc. – au sa va explice ca nu exista motive de ingrijorare.

Ca si comentariu de subsol, in tabel apar si date privind scumpirile la materiile prime si materialele din industria farmaceutica si la costurile transportului din China catre UE. Daca in restul cazurilor cresterile de preturi vor fi suportate in cele din urma de consumator, in cazul medicamentelor preturile sunt controlate si inghetate (stimati politicieni, nu mai minititi pensionarii ca s-au scumpit medicamentele….), astfel incat o sa vedem cum au sa se descurce siturile din tara care fabrica medicamente care costa 5-10 lei.

 
 
 
 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24