Opinii

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: “Pacientul” Romania depinde de fiecare din noi. Trei solutii care pot vindeca economia tarii

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: “Pacientul”...

Autor: Dragoş Dragoteanu

03.05.2020, 12:27 1499

Fara un mediu privat puternic niciun stat nu poate evolua…

Fara investitii, publice si private, nicio natiune nu se dezvolta...

Fara lideri responsabili si curajosi, lucrurile merg greu, oriunde…

"Pacientul" Romania are nevoie de antreprenori curajosi, de investitii masive si de lideri puternici.

In opinia mea, de aici se da restartul. Sa le luam pe rand:

1. Antreprenorii trebuie sa dea tonul repornirii motoarelor economiei. “Coloana vertebrala” a economiei este mediul privat. Daca aceasta este paralizata, nu prea se misca nimic in economie. Astazi, majoritatea antreprenorilor trebuie sa se reinventeze. Toti cauta solutii. Este vremea celor care stiu, pot si vor sa depaseasca un moment de cotitura in propriile afaceri. Odata cu patronii, si angajatii/colaboratorii devin parte a iesirii din criza. Acum, trebuie sa-si puna capul la contributie mai mult ca niciodata si sa se simta (mai) responsabili alaturi de proprietarul afacerii. In fata viitoarei crize, e sansa patronilor si angajatilor sa creeze echipe puternice, cu afaceri mai sanatoase si venituri mai mari. Piata muncii este in picaj si nici un angajator nu isi permite sa mai faca oferte generoase. De acum, angajatii vor trebui sa trateze problemele firmei de unde isi iau salariul ca pe propriile probleme.

2. Bani, bani, bani. ”Sangele” unui sistem economic puternic este dat de investitii. Nu conteaza de unde vin banii, important este sa circule. Daca vin din bugetul tarii, daca ajung de la UE, daca sunt din imprumuturi interne sau externe, nu are importanta. Antreprenorii nu au bani multi, dar au idei si sunt suficient de creativi si lacomi ca sa supravietuiasca sau sa speculeze oportunitati. Nimeni nu a murit de deficit bugetar si acum Romania poate specula momentul in favoarea sa. Cui ii este teama de cuvantul "speculatie" poate sa se lase linistit de afaceri. "Doctorul" numit Uniunea Europeana a dat voie tarilor membre sa nu tina cont de deficit. Nu exista o oportunitate mai mare. As indrazni sa spun ca si o amnistie fiscala externa, care sa aduca in tara banii "uitati" prin conturi straine de romani ar fi binevenita. Fara o infuzie masiva de capital, vom avea multi ani pierduti si celelalte tari europene vor “fura” startul in noua econimie post-Covid. Daca ai bani poti sa ai o infrastructura mai buna in orice: educatie, sanatate, transporturi, cercetare etc. Fara bani, nu existi !

3. Mai mult ca niciodata, Romania are nevoie de lideri adevarati si in administratia publica locala si centrala, nu numai in mediul privat. “Creierul” acestei tari este guvernul si el trebuie sa functioanze in orice conditii. In vremuri dificile, meritocratia, experienta dovedita si oamenii de caracter sunt factori foarte importanti in toate domeniile. Sustinerea politica pentru liderii care stiu, pot si vor sa ajute la evolutia pozitiva a starii de sanatate economica a  "pacientului" Romania este vitala. Liderii politici au obligatia sa promoveze oamenii care se pricep sa scoata tara la liman, altfel vor fi trasi la raspundere curand. Desigur, putem vorbi de restructurarea sistemului public, de reorganizare teritorial-administrativa, dar prioritatea absoluta este  eficientizarea administratiei publice, prin criterii de competenta si buna-credinta. Cheltuirea judicioasa a banilor publici, digitalizarea rapida si globala, restructurarea institutiilor publice care sunt supra-dimensionate, sunt esentiale. Modicarea de urgenta in parlament a unor legi depasite poate avea efectul unei “perfuzii” care va resuscita economia. Pentru asta e nevoie de lideri adevarati. Implicarea acestora poate sa faca diferenta intre o economie sanatoasa si una bolnava.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO