Opinii

Faceţi un e-licitaţie pentru angajări la stat şi veţi avea fonduri europene pe bandă rulantă

Faceţi un e-licitaţie pentru angajări la stat şi veţi avea fonduri europene pe bandă rulantă

Autor: Sorin Pâslaru

21.07.2011, 00:05 2213

Anunţul preşedintelui Traian Băsescu de ieri că vor fi opritetoate facturile către Uniunea Europeană a fost un şoc pentru totsistemul de atragere a fondurilor europene.

Zilnic pleacă spre Bruxelles plăţi de circa 5 milioane de euro,iar nedecontarea acestora va majora deficitul bugetar instantaneu.Numai în locul lui Gheorghe Gherghina, secretatul de stat de laFinanţe care ţine bugetul de ani de zile, să nu fii.

Se fac trimiteri la o serie de plăţi ilegale făcute în judeţeconduse, nu-i aşa, de opoziţie. Este posibil, baronii locali aufost inventaţi de PSD, dar este greu de admis că şefiiautorităţilor de management al fondurilor UE şi miniştrii cărora leraportează şi-au făcut treaba dacă s-a ajuns la o asemeneadecizie.

Practic, România se teme ca orice factură trimisă de acum încolola UE să nu fie considerată neeligibilă şi să fie oprite toateliniile de finanţare. În acest ritm, nu mai durează mult până nuvor fi trimişi aici oameni de la Comisie, ca în Grecia, care săasiste acordarea de fonduri nerambursabile.

Realitatea este că departamentele de fonduri europene, vestiteleAutorităţi de Management (AM) şi subordonatele lor Organisme deImplementare (OI) au devenit surse de sinecuri pentru rudele şicunoştinţele oamenilor politici.

Cum să funcţioneze coerent, strict şi eficient astfel deinstituţii - de altfel un fel de stat în stat în fiecare minister,cu reguli de salarizare diferite, cu directorime şi dotări separate- dacă nicăieri nimeni nu a văzut vreun anunţ public de angajare,prin concurs cu salarii şi responsabilităţi la vedere, pentrupoziţiile de acolo.

Ştie cineva cine conduce AM-urile şi OI-urile şi pe ce criteriiau fost aleşi aceşti oameni? Posturi împărţite în subterane, aşacum parcă dintr-o subterană este condusă şi Autoritatea pentruCoordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), care administreazătoate cele şapte autorităţi de management. Până în primăvaraacestui an, a fost condusă de Ştefan Ciobanu, iar instituţia era însubordinea Ministerului de Finanţe.

Deşi era un om responsabil de cheltuirea a 20 miliarde de euro,puţini au auzit de el. Ca şi de Cătălin Vătafu, cel care a preluatîn martie 2011 această funcţie, de data asta în subordineapremierului.

De ce nu se poate face un sistem comun, aşa cum este e-licitaţiela achiziţii publice, pentru toate angajările de la stat, undefiecare instituţie să pună obligatoriu angajările pe care le are defăcut sau măcar "atribuirile", adică orice angajare făcută de oinstituţie care trăieşte din bani publici.

De câtva timp se vehiculează ideea că centralizarea sistemului,prin crearea unui minister al fondurilor europene, va acceleraabsorbţia.

Fals. Oamenii sunt problema, nu structura instituţională. Ostructură instituţională de coordonare, ACIS, deja există.

Schimbaţi oamenii, scoateţi posturile la concursuri naţionalesupravegheate cu camerele de luat vederi, ca la bac, şi veţi aveaabsorbţie.

Oricum, decizia abruptă de a opri decontările probabil că vauimi Bruxellesul. Pe români, nu.

Tăieri brutale de salarii şi creşteri dramatice de taxe făcutepeste noapte, anunţuri intempestive de reorganizare a judeţelor,declaraţii dure despre chestiuni de acum 70 de ani nelămurite încănici de istorici, dar care provoacă reacţii adverse gratuite lavecinii de azi - în ce direcţie poţi îndrepta o ţară cu astfel demanevre care aproape că răstoarnă barca?

Cât despre raportul efectiv pe justiţie dat ieri publicităţii,care arată că Uniunea Europeană îşi menţine neîncrederea faţă deRomânia, nu este nicio surpriză. Când soţii miniştrilor şi fraţiipreşedinţilor se amestecă cu interlopii la nunţi şi botezuri, cesemnal în direcţia unei justiţii mai puternice şi mai eficace poţiavea?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO