Opinii

Leii noi se grabesc incet

03.08.2005, 19:54 10

Faptul ca piata, in momentul de fata, nu e plina de lei noi ii intriga pe cativa comentatori. Ei se mira ca inlocuirea vechilor emisiuni cu cele noi, de dupa 1 iulie 2005, este prea inceata.

Intr-adevar, leul nou se grabeste incet. Asa e programat. Procesul denominarii va dura 18 luni. Exista un grafic, cu termene precise, care e respectat intocmai. Abia in partea a doua a anului viitor urmeaza ca piata sa se umple de lei noi. Deocamdata, insa, populatia se obisnuieste sa faca socoteli in lei noi. Si iata ca, nicaieri, nu se produc incurcaturile din viziunile scepticilor: nici cozile nu s-au ingrosat, nici cumparatorii nu sunt pacaliti si nici preturile nu au fost "rotunjite" in sus.

Mai departe, asteptam ca leul nou sa accelereze dezinflatia. Tarile ce au pus in miscare trenul denominarii, inclusiv Polonia, au constatat ca in plan subiectiv efectul a fost benefic. Noua moneda a jucat un rol psihologic tare si a contribuit la potolirea inflatiei. Nu va simtiti mai bine, bunaoara cand cumparati paine, ca in locul hartiei de 10.000 schimbati o hartie de un leu? Nu e cazul sa ganditi ca un astfel de confort nu ar fi decat o iluzie. In Romania, preturile au urcat si pentru ca am pus in functiune, fara sa mai poata fi oprit, un impingator emotional. Avem un climat inflationist impregnat in toate fibrele societatii noastre, intemeiat in cea mai mare parte pe iluzii, care ingreuneaza in mare masura procesul dezinflatiei. Si cum cui pe cui se scoate, factorilor psihologici inflationisti e bine sa le contrapunem factori psihologici antiinflationisti. Leul greu poate fi unul dintre ei, si inca eficient, care sa joace un rol de prim rang in calmarea inflatiei.

Important e ca leul nou intra in circulatie insotind alte cateva schimbari radicale. Un proces de dezinflatie deja consolidat, langa o moneda care castiga puncte fata de euro si dolar, ar putea sa pregateasca terenul pentru ca leul sa inceapa cu adevarat sa castige in greutate.

Relevarea experientei altor tari, care au luat in calcul indicatorii inflatiei inainte si dupa denominare, conjugati cu indicatorii contului curent, ai contului de capital sau cu cei ai infaptuirilor in planul echilibrului intern si extern, are o insemnatate de prim-plan. Este limpede ca denominarea nu va avea efecte negative asupra inflatiei si nici asupra puterii de cumparare a monedei. Pentru ca inflatia a scazut pretutindeni. Nu vad de ce n-ar fi si la noi la fel. Mai ales ca, in 2005, leul si-a asumat rolul de "arbitru" intre euro si dolar. Pe piata interna, desigur. O piata al carui sens nu este nicidecum acela de a tine cursurile in loc. Dimpotriva, cursurile se misca fara incetare, fiindca numai asa pot sa arate zi de zi, cu exactitate, de cati lei avem ne-voie pentru a cumpara un euro, un dolar sau alte valute. Important este ca pe piata sa circule si lei, si euro, si dolari, si alte valute, in cantitati indestulatoare. Intr-un moment in care denominarea se cupleaza cu trecerea la leul pe deplin convertibil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO