Opinii

Mihai Betelie, director general Rompatent Design: România modifică legea mărcilor la presiunea Comisiei Europene

Opinie

Mihai Betelie, director general Rompatent Design:...
03.07.2020, 14:53 547

Romania arata inca o data dezinteres fata de transpunerea in legislatia nationala a unei Directive Europene, foarte importanta pentru mediul de afaceri.

Este vorba despre Directiva 2436/2015 a Parlamentului European si a Consiliului Uniunii Europene de apropiere a legislatiilor statelor membre cu privire la marci.

Desi era obligata sa transpuna in legislatia nationala cele mai multe prevederi din Directiva pana la 14 ianuarie 2019, Romania a ignorat acest termen.

Abia la 26 iunie 2019, proiectul de modificarare a legii marcilor 84/1998 in acord cu Directiva Europeana a fost adoptat de Senat, apoi a stat mai bine de un an pe rolul Camerei Deputatilor.

Camera Deputatilor, ca for decizional, a adoptat proiectul de modificare a legii marcilor la 30 iunie 2020 si l-a trimis spre promulgare presedintelui.

Romania nu s-a conformat directivei 2436/2015 si risca sanctiuni financiare

Comisia Europeana, organul executiv al UE responsabila de punerea in aplicare a Deciziilor Parlamentului European si ale Consiliului UE, a decis sa trimita Romania in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene si a cerut sanctiuni financiare, pe motiv ca Romania nu a comunicat masurile de transpunere in legislatia nationala a Directivei Europene privind marcile.

Aceasta aduce modifcari semnificative in legislatia nationala a marcilor.

Marcile vor putea fi anulate administrativ la OSIM

Astfel, marca primeste o noua definitie in acord cu realitatile economice ale secolului XXI: procedura de examinare a marcilor devine anterioara fazei de opozitii, solicitantii cu domiciliul sau sediul pe teritoriul UE se pot adresa direct OSIM in procedura de inregistrare a unei marci, iar anularea unei marci sau decaderea titularului din drepturi pentru neutilizare se va putea face si pe cale administrativa la OSIM, nu numai la instanta de judecata, asa cum prevedea legea pana la modificari.

Vom reveni pe larg cu cu o analiza privind cele mai importante modificari aduse legii marcilor, de interes major pentru companiile din Romania.

Mihai Betelie, manager al agentiei de proprietate industriala Rompatent Design

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO