Opinii

O explicaţie cu totul plauzibilă: 20% din populaţia Românei a emigrat, pentru că nu a mai suportat roşiile cu chimicale venite din Occident

Opinie Iulian Anghel, editor ZF

O explicaţie cu totul plauzibilă: 20% din populaţia...

Autor: Iulian Anghel

12.04.2019, 15:29 3498

În urmă cu mai bine de doi ani, membrii clubului de la Vişegrad -Cehia Ungaria, Polonia şi Slovacia - au pornit un protest nemaiauzit: au acuzat companiile din vest că exportă, sub acelaşi brand, în ţările lor, produse de o mai slabă calitate decât cele vândute pe piaţa locală. Şi au cerut Comisiei Europene să intervină. În plus, au solicitat şi României, frate vitreg de suferinţă, să facă verificări pe piaţa locală, pentru a întări cazul şi cauza.

Ministerul Agriculturii, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor au început o anchetă formală. Inclusiv Avocatul Poporului s-a “autosesizat”. În urma controalelor la hipermarketuri şi supermarketuri (acesta este anunţul oficial) ale reţelelor Carrefour, Profi, Cora, Penny, Metro, Billa şi Mega Image, din 150 de de produse “comparate”, unul singur era neconform (acesta este anunţul oficial): borcanul de miere importată din Franţa, care depăşea cu 50% limita normala a unui coeficient enzimatic, fără ca această depăşire să fie periculoasă pentru consum. Prin urmare, România nu s-a asociat protestului ţărilor din clubul Vişegrad. Ministrul agriculturii era Petru Daea, iar şeful informal al guvernului Liviu Dragnea. Şi atunci, ca şi azi.

Doar că, între timp, ţărilor din clubul Vişegrad li s-a dat dreptate: niciun produs, sub aceeaşi marcă, nu poate fi diferit, fie că este distribuit în Vest sau în Est.

După această poveste – la luni distanţă - descoperim însă că Vestul ne otrăveşte. Că ne trimite roşii otrăvite. Că ne vrea răul.

Liviu Dragnea: "Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului şi cea Sanitar-Veterinară! În România intră alimente pline de otravăchimicale, calitate mult inferioară faţă de acele alimente vândute în ţările de origine. Vă întreb ultima dată, ce vă lipseşte să începeţi acest program de protecţie a copiilor şi cetăţenilor români, ca ei să nu mai consume alimente otrăvite?”

Eu ştiu că suntem într-o campanie electorală. Dar mai ştiu că PSD este la putere de şapte ani. Ani în care s-a disociat de demersul grupului de la Vişegrad. Ani în care nimeni nu ştie ce pun agricultorii români în roşiile “româneşti”. Nici în porumbul lor. Produsele atât de contestate ale Monsanto sunt la liber în România, se vând pe internet. Erbicidul 2,4-D este la liber în România, deşi este interzis în mare parte din UE.

România este mai otrăvită decât orice ţară a Uniunii. Şi nu din vina Uniunii.

Otrăvirea unui popor vine din lipsa lui de speranţă. Am învăţat la şcoală că noi eram mici, nimiciţi, prinşi între trei imperii: Turcesc, Rusesc, Austriac. Aşa a şi fost, în parte. Acum? Străinii ne nimicesc, ne otrăvesc cu roşii, ridichi şi morcovi. Ne fură Marea Neagră şi resursele naturale. Adică minele închise şi Roşia Montana. De asta fugim ca dracii de tămâie în străinătate, că ne fură ei.

20% din populaţia Romaâniei a plecat din ţară, în 15 ani, doar pentru că nu mai suporta mierea otrăvită a francezilor. Şi au plecat să culeagă miere direct de la stup.

Dl Dragnea are dreptate. Mergem noi peste ei, ca să mâncăm sănătos.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO