Opinii

Opinie Adrian Vasilescu: Recesiunea, final de capitol?

Autor: Adrian Vasilescu

09.11.2010, 23:10 30

Lupta noastră cu recesiunea e grea. Maiales că tratamentele ce pot fi aplicate au multe contraindicaţii.Şi încă un detaliu: ca şi în medicină, se aplică şi în economieprincipiul că nu există boli, ci bolnavi. Interesează aşadar, cuprioritate, cum se manifestă boala numită recesiune în corpuleconomiei româneşti. O primă soluţie fiind diagnosticarea corectă atuturor detaliilor fenomenului descreşterii economice în ţaranoastră, pentru a-i fi bine cunoscute, sub toate aspectele,dimensiunile, specificul, cauzele.

Când vom ieşi din recesiune? Avem deja un reper: 2011. Un reperpentru speranţele noastre. De fapt, românii sunt obişnuiţi săspere. Oricât de aspre au fost vremurile, ei au trăit mereu cusperanţa că timpul ce vine va fi mai bun. De multe ori însă timpulce a venit a fost mai rău. Fiindcă decalajele ce ne despart deţările dezvoltate s-au adâncit.

Ce ne aşteaptă de astă dată? Speranţa, neînsoţită de acţiunienergice pentru a stopa ce merge rău şi pentru a schimba lucrurileîn bine, poate fi şi o capcană. Pentru că timpul nu mai aşteaptă,iar România este nevoită acum să se grăbească. O va putea faceînsă, într-adevăr, numai după ce va fi blocată risipa de resurse.Şi după ce vor fi stimulate munca, iniţiativa, eficienţa.

Oamenii au probleme, dureri, drame. Nu vor fi însă soluţionatetoate aceste necazuri nici cu risipă şi nici cu un deficit bugetarumflat. Dacă vrem să scăpăm şi de dureri, şi de drame şi desărăcie, atunci să nu ne distrugem singuri şansele risipind avuţiasocietăţii. Companiile de stat nerentabile, ţinute artificial înviaţă, nu pot să aducă venituri în plus. Numai prin muncăperformantă, prin eficienţă vom putea răzbi.

Un nou suport pentru solidaritate naţională, de care ţara arenevoie ca de aer, nu va putea fi asigurat decât de reuşite certe,care să redeştepte încrederea şi speranţa în viitor. Reluareacreşterii economice sănătoase şi durabile, pe fondul calmăriiinflaţiei, ar fi un astfel de suport. Pentru că s-ar reflecta şi înnivelul de trai chiar începând din anii imediat următori.

Desigur, cetăţeanul român trebuie să ştie cât îl va costa pe elaceastă creştere. Tot aşa cum trebuie să ştie însă cât îl costă peel bugetul statului, cât are el de plătit pentru sănătate,învăţământ, cultură, ordine publică, dar şi pentru întreţinereaacelei părţi din economia naţională care nu se întreţine singură.Transparenţa bugetară e o condiţie a reuşitei.

Ieşirea din recesiune a devenit o urgenţă. În consecinţă, audevenit urgente însănătoşirea bugetului şi relansarea procesului deinvestiţii. Pentru a fi încurajaţi în primul rând cei ce vor sămuncească, să facă performanţă economică şi să ajungă laprofit.

Tocmai asta-i problema: o fiscalitate care să stimulezecompaniile să facă profit. Şi să disciplineze acele companii destat care acum cheltuiesc mult, consumă mult, în timp ce cifrelelor de afaceri sunt mici. Necazul e că,

deocamdată, profiturile multor companii sunt substanţialdiminuate. Din acest motiv, la sănătate, învăţământ, armată,justiţie, poliţie, administraţie publică nu pot să ajungă decâtsume extrem de mici. Şi, mai ales, nu ajung banii pentruinvestiţiile publice: infrastructură, energetică, lucrăriedilitare. Aceste tipuri de cheltuieli sunt şi vor mai continua săfie sufocate. Economia nu-i capabilă încă să alimenteze bugetul lanivel optim. Fiindcă, la noi, cele mai multe companii se menţin pelinia de plutire cu o eficienţă modestă a muncii, cu creşteri alecosturilor de producţie şi cu o competitivitate aflată la maredepărtare de cerinţele minime.

Legătura dintre însănătoşirea bugetului bolnav şi creştereaeconomică este o condiţie de bază. O creştere durabilă, spre careţintim în 2011, presupune reluarea investiţiilor. La rândul lor,investiţiile depind, în mod deosebit, de buget. Şi mai e nevoie deîncă un factor: competitivitatea.

Punerea în mişcare a economiei româneşti pe linia performanţelorînalte, a eficienţei şi productivităţii înalte va fi un procesanevoios şi cu costuri inevitabile. Dar un proces pe deplin posibilîncă din 2011.

Sub forma reducerii inflaţiei şi a reluării investiţiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO