Opinii

Opinie de Daniela Nemoianu: Impactul noului Cod al muncii asupra afacerilor

Opinie de Daniela Nemoianu: Impactul noului Cod al muncii asupra afacerilor

Autor: Daniela Nemoianu

22.05.2011, 23:30 987

Atenţia, energia şi interesul mediului economic, guvernamental,sindical şi politic au fost captate în ultimele 12 luni dedezbaterile asupra noului Cod al muncii. Deşi perfectibilă, formulaactuală intrată în vigoare din 1 mai 2011 reprezintă un passubstanţial de adaptare şi modernizare a standardelor în domeniulrelaţiilor de muncă în funcţie de realităţile economiei naţionaleşi globale, cu un impact strategic şi competitiv pe termen mediu încontextul european. Având în vedere numeroasele modificări aduse,apare ca evidentă nevoia de asumare responsabilă a conformităţiilegale de către managementul companiilor şi de optimizare aactivităţii departamentelor de resurse umane care vor fi directresponsabile de implementarea eficientă şi în timp util a noilorprevederi legislative.

Aplicarea corectă a noilor reguli şi menţinerea sub control aunor bune practici va solicita resursele interne ale companiilor şiva activa apelul către consultanţi specializaţi. Trebuie reamintitcă modificarea Codului muncii a fost completată de recenta adoptarea legislaţiei în domeniul dialogului social (Legea nr. 62/10 mai2011), precum şi de o redefinire a competenţelor Inspecţiei Muncii.Putem considera, prin urmare, că vom avea o revizuire strategicăamplă a întregului pachet legislativ în domeniul relaţiilor demuncă menită a flexibiliza piaţa muncii, dar însoţită şi de ocreştere corespondentă a responsabilităţii angajatorilor.Înăsprirea amenzilor ce pot fi aplicate de Inspecţia Muncii şiînmulţirea controalelor inopinate la sediile angajatorilor vordetermina o mai mare rigurozitate în pregătirea documentaţiei depersonal şi gestionarea dosarelor angajaţilor. Pentru angajaţi,principalul efect ce se va constata imediat şi cu impact pe termenmediu va fi o optimizare a parametrilor de performanţă înefectuarea sarcinilor de serviciu. Unele dintre principalelemodificări ale Codului muncii se referă la informarea angajaţilorcu privire la criteriile de evaluare şi introducerea criteriilor şiprocedurilor de evaluare profesională în Regulamentul Intern.

Companiile medii sau mari au deja implementate politici deevaluare a performanţelor angajaţilor, dar faptul că aceştia vor fiinformaţi formal cu privire la criteriile de evaluare individualăva determina mai multă atenţie la îndeplinirea calitativă şipromptă a atribuţiilor profesionale şi la managementulperformanţelor individuale, cu efect direct asupra eficienţei şicompetitivităţii. În scopul protecţiei angajaţilor au fostreglementate şi extensia perioadelor de probă, de preaviz şi aduratei contractelor pe durată determinată, comunicarea fişeipostului preliminar angajării, durată maximă legală a timpului demuncă săptămânal, formarea profesională, creşterea sporului denoapte şi compensarea muncii suplimentare. De asemenea,prioritizarea criteriilor de performanţă şi posibilitateareangajărilor mai rapide în cazul concedierilor colective,opţiunile menite să susţină companiile în timp de criză în cazulnecesităţii de reducere temporară a activităţii, utilizareaagenţiilor de muncă, precum şi prevederile referitoare lacontractele colective de muncă vor ajuta companiile să aibă ocapacitate mai mare de adaptare, încadrându-se în comparabileleeuropene.

Unele modificări ale Codului muncii aduc noutăţi ce va trebuiriguros analizate şi documentate înainte de implementare pentruevitarea riscului aplicării unor eventuale sancţiuni de cătreInspecţia Muncii sau chiar a unor neînţelegeri cu salariaţii.Într-adevăr, angajatorii vor avea nevoie de consultanţăspecializată şi de perfecţionarea echipelor de resurse umane,inclusiv prin angajarea de personal suplimentar. S-au stabilit noisancţiuni contravenţionale foarte severe în cazul nerespectăriiunor obligaţii legale, cum ar fi obligaţia de a ţine evidenţamuncii sau a prevederilor privind înregistrarea demisieisalariatului şi angajarea fără certificat medical. Munca la negrueste drastic sancţionată prin răspunderea penală a angajatorului(închisoare până la 2 ani), interdicţia de a participa la achiziţiipublice şi accesarea de fonduri europene, ajungând in extremis pânăla închiderea activităţii şi retragerea autorizaţiilor defuncţionare. Toate aceste măsuri sunt de natură să genereze maimultă disciplină în rândul angajatorilor, creşterea gradului defiscalizare a plăţilor salariale şi o mai bună protecţie adrepturilor angajaţilor. Nu în ultimul rând, remarcam efectulnoului Cod al muncii asupra relaţiei directe patronate - sindicate:au fost abrogate dispoziţiile privind clauzele, efectele şi nivelulla care pot fi încheiate contractele colective de muncă.

Cu toate acestea, legea menţionează că vor putea fi negociatecontracte colective de muncă şi acte adiţionale pentru termene cenu depăşesc 31 decembrie 2011. După această dată, contractelecolective de muncă şi actele adiţionale se vor încheia pe duratestabilite prin lege special, în timp ce contractele colective demuncă în vigoare îşi produc efectele până la data expirăriitermenelor pentru care au fost încheiate. Este esenţial ca fiecarecompanie să demareze cât mai urgent un proces de diagnostic alstatusului actual de conformitate, dublat de un plan concret deacţiuni de implementare a modificărilor Codului muncii. Un astfelde plan trebuie să aibă susţinerea responsabilă a managementului şicuprinde, pe lângă actualizarea proceselor operaţionale şiprocedurilor de resurse umane, pregătirea documentaţiilor aferente(acte adiţionale la contractele individuale de muncă, revizuirearegulamentelor interne, fişelor de post etc.), dar şi adaptareapoliticilor interne privind evaluarea personalului, de formareprofesională sau de compensare a muncii suplimentare. Schimbărileprovocate de noul cadru legislativ sunt extrem de oportune încontextul dificultăţilor economice actuale, marcând o etapănecesară de sincronizare a României la standardele europeneavansate. Impactul pozitiv se va regăsi la nivelulresponsabilizării societăţilor (conformitate, procese operaţionalemai eficiente şi mai flexibile, competitivitate), în timp ce pentruangajaţi va deveni posibil managementul performanţelor în condiţiide predictibilitate, protecţie a drepturilor legale şitransparenţă.

Daniela Nemoianu Istocescu este executive partner,Advisory KPMG în România

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO