Opinii

Opinie de Sorin Pâslaru - Redactor-Şef ZF: Rupeţi rândurile şi atacaţi-i. Altfel vă vor alunga şi vă vor lua tot

Opinie de Sorin Pâslaru - Redactor-Şef ZF: Rupeţi rândurile şi atacaţi-i. Altfel vă vor alunga şi vă vor lua tot

Autor: Sorin Pâslaru

31.03.2011, 23:50 218

"Whehhrre are public money, thehhrre arhhe rhhules!", răspundeneamţul, cu o privire de gheaţă, la întrebarea cum de a reuşit ofirmă de stat să se încadreze cu proiectul într-un buget de fix 806milioane de euro.

Exprimarea în altă limbă decât cea natală nu-l împiedică pereprezentantul statului german să transmită mesajul poate mai durdecât ar fi vrut: nu este de joacă cu banii publici.

Este a doua sesiune a unei conferinţe despre infrastructură şinu au mai rămas mulţi oameni în sală. Acum este partea cupowerpointurile, cu explicaţiile, partea tehnică. Cine să le maiasculte?

Declaraţiile pentru presă au fost date în prima parte - vomface, vom avea, nu mă întrebaţi ce s-a făcut până acum, că nu eraechipa mea. Ministrul a plecat lăsând în urmă un parfum de ţigărifine aprinse de la bricheta pe care scrie mare DIOR.

Acum au rămas nemţii. Sunt politicoşi, greoi şi exacţi, uşoramuzaţi şi aproape confuzi după ce au asistat la dezbaterileaprinse din prima oră a conferinţei - că de ce nu avem autostrăzi,că de ce sunt amânări peste amânări, că unde sunt banii. Au rămasacum ei, cu powerpointurile şi cu explicaţiile.

De ce apar întârzieri la livrare? De ce merge proiectarea aşa deîncet? De ce cresc costurile ulterior?

Neamţul porneşte de la întrebările cheie şi apoi dă sistematicrăspunsurile, folosindu-se de exemplul proiectului său. Echipă dezece oameni dedicată. Patru ani de pregătire, patru ani deconstrucţie. Raportare lunară a costurilor şi a avansuluiconstrucţiei. Către cine? Către autorităţi. Către reprezentanţiioamenilor în primărie, în conducerea landului, în conducereafederală.

Întoarcere în timp. Primăvara anului 2010, conferinţă laBruxelles. Discuţie cu un jurnalist estonian. 50 de ani, profesorde literatură estonă şi suedeză, a învăţat presa de bussiness de lasuedezi după 1990. Discutăm - România, Estonia. La noi, populaţiaşi firmele încearcă prin toate mijloacele să plătească cât maipuţin la stat, îi spun. Dar de ce?, întreabă candid. Logic: pentrucă statul nu oferă în schimb servicii bune - nici de educaţie, nicide sănătate, nici de infrastructură şi atunci oamenii vor săplătească cât mai puţin. Da?, se miră.

Şi nu vă gândiţi că în felul ăsta aveţi servicii şi mai proaste?Cine nu plăteşte sau plăteşte mai puţin nu se gândeşte că de faptse fură pe el? De ce nu îi schimbaţi mai bine pe cei careadministrează banii publici?

Simplu, nu?

Nemţii se uită amuzaţi, estonienii nu înţeleg. Am reuşit săalegem să se ocupe de banii comuni nişte oameni care au administrataşa de rău resursele încât 2-3 milioane de români au plecat.

Gări părăsite, linii de cale ferată abandonate, fabrici şirafinării închise. Terenuri de sport unde se prăbuşesc barele defier de la porţi, agricultură întoarsă la prăşit. Poduri care staurupte de cinci ani, deşi ar putea fi făcute în două luni. Derivă,cu excepţia câtorva insule.

Eşecul înstăpânirii spaţiului pentru a-l transforma în resurseeste plecarea. 10% din România a cedat şi i-a întors spatele.

Şi totuşi, miliarde de euro ies anual din conturile statuluipentru plăţi la infrastructură. Către cine? Pentru ce?

Nimeni nu ştie. Doamna cu DIOR-ul a plecat. Înaintea ei, un domncu expresie de lynx nici nu-ţi dădea posibilitatea să-l întrebi,atât de mult, de repede şi de vajnic demonstra că nu are bani. Şiînaintea lor, un altul cânta la chitară, iar altul, cu părul maialb, parcă nici nu a fost. Şi şi mai înaintea lor, alţii au aruncatmiliarde de euro pe o şosea încă nefăcută care pleacă de nicăierişi se duce nicăieri.

Dar cine suportă plăteşte. Cât timp cei plătiţi din salariu, ceicare câştigă bani de pe urma unui efort îi vor lăsa pe aceştioameni să îi reprezinte, aşa va fi. Alte şi alte miliarde vor fiaruncate, iar podurile vor rămâne rupte. Trebuie scoşi dindispozitiv. Rupeţi rândurile şi atacaţi-i. Altfel vă vor alunga, văvor lua tot. Nu vă mai lăsaţi amăgiţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels