Opinii

Opinie Dorin Oancea, Business Magazin: Naşterea unei generaţii

Opinie Dorin Oancea, Business Magazin: Naşterea unei generaţii

Autor: Dorin Oancea

06.03.2011, 13:40 24

Cum poti privi evenimentele din nordul Africii si OrientulMijlociu? Sigur, poate fi dorinta de eliberare a unor natii satulede conduceri rigide, de saracie si de lipsa perspectivelor. Adeptiiteoriilor conspirationiste ar putea croi alte scenarii, legate degeopolitica, de redistribuirea fortelor politice si economice, decriza des invocata a alimentelor sau de jocul nebun al resurselorde energie. Dar mai poate fi si altceva.

Cand a inceput in Egipt am crezut ca e vorba despre Egipt. Cands-a raspandit, m-am uitat pe harta si am crezut ca tinta pieselorde domino in cadere este Iranul, care s-a constituit intr-un soi debau-bau mondial dupa caderea lui Saddam. Dar in timp dominoul s-abifurcat, ca in aranjamentele acelea savante care transformacaderea in spectacol, iar la capat a aparut China, undeautoritatile au luat saua la fragezit din timp, ca sa scoataparfumul de iasomie din narile oricarui pasionat.

Orientul Mijlociu si nordul Africii sunt terra mirabilis pentruadeptii jocurilor geopolitice: petrol in Libia si Algeria (petrolullibian asigura o buna parte din nevoile europene, cu precadere inItalia, dar, in acelasi timp, o importanta falanga chinezeasca esteprezenta in zona), flota a 5-a americana in Bahrein, interese silegaturi economice majore intre Arabia Saudita si restul lumii,Israelul, Iranul. Sunt multe din spaimele omenirii aparute dupamomentul 1989 la un loc.

Nu intamplator am pomenit momentul 1989, pentru ca o apropierepoate fi facil facuta: revolutii atunci, revolutii si acum; oameniin strada atunci si acum; dorinta de libertate clamata, atunci siacum.

Dar o asemenea apropiere nu este chiar justificata. Revolutiileanului 1989 au avut loc intr-un alt sistem cultural. Lumea islamicaeste marcata profund de autocratie, de religie, de un sistemcultural complet diferit de occidentalele "democratie, drepturileomului, liberalism". Spatiul civic este complet altul, si modulprecar in care asa-zisa democratie s-a instalat in Irak este un bunexemplu pentru diferentele dintre culturi. De aceea, momentul estemai mult un moment 1848, adica al marilor elanuri revolutionarecare pun in miscare mai mult idei decat sisteme. Citiţi înîntregime editorialul lui DorinOancea pe www.businessmagazin.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO