• Leu / EUR4.7231
  • Leu / GBP5.2496
  • Leu / USD4.2103
Opinii

Opinie Mircea Sârbu: arhipelagul bermudelor pentru banii publici

Opinie Mircea Sârbu: arhipelagul bermudelor pentru banii publici

Autor: Mircea Sarbu

23 mar 2011 18

Se vorbeste mult si fara rost de e-governmentsi societate informationala, in vreme ce sistemele informatice aleadministratiei înca nu comunica între ele. sunt niste "insuleinformationale" care formeaza un arhipelag al bermudelor pentrubanii publici.

Am asistat in ultimii 10 ani (sau poate chiar mai multi) lamodul haotic in care s-a informatizat administratia publicaromaneasca.

Pe vremea cand multe institute cu pretentii inca foloseau sistemede baze de date de gen Dbase pentru a-si gestionadatele, intre specialisti discutam despre standarde publice deinterconectare, modalitati de migrare pe solutii moderne,utilizarea de formate deschise in relatia dintre institutiilestatului si contribuabili si alte diverse subiecte cu privire lainformatizarea administratiei.

Desigur, informal, din pasiune si din exasperarea pe care ne-oprovoca fiecare miscare gresita de care luam cunostinta. Am vazutstructuri de date oribile si inconsistente provenind de lainstitutii care gestionau bugete uriase si amconstatat stupefiati ca institutii similare din judete diferite nuputeau comunica intre ele.

Am trimis petitii si scrisori deschise, ampublicat articole si am participat la dezbateri publice, dar nune-a luat nimeni in seama, iar guvernantii n-au parut preainteresati de ideile noastre nastrusnice, ca de exemplu definireaunor scheme XML care sa permita schimburi de date coerente intrecetateni si administratie.

Rezultatul net este ca doar intre 2000 si 2008 s-au cheltuit 6miliarde de euro pentru diverse sisteme informatice, pentru ca apoiMinisterul Comunicatiilor si Societatii Informationale sa constateca aceste sisteme sunt niste "insule informationale" care nucomunica intre ele si, prin urmare, contin de multe ori aceleasiinformatii in variante diferite, cu greseli diferite.

Consecintele le vedem in fiecare zi. De pilda, aproape la fiecareinteractiune cu administratia publica ni se cer aceleasi datepersonale, care sunt constiincios introduse de functionar in cate-oaplicatie, desi ele exista in zeci de sisteme. Pe de alta parte,pentru nivelul guvernamental este aproape imposibil sa obtina dateactuale si consolidate pe care sa-si bazeze deciziile. Citiţiopinia integrală a lui Mircea Sârbu pewww.businessmagazin.ro

Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7231
Diferență: -0,2408
Ieri: 4.7315
Azi: 4.2103
Diferență: -0,2322
Ieri: 4.2103
Azi: 5.2496
Diferență: 0,2578
Ieri: 5.2727
Azi: 4.2861
Diferență: 0,4641
Ieri: 4.2800