Opinii

Opinie Sorin Pislaru: Capitalismul fara urme a fost brevetat in Romania

05.05.2010, 00:00 48

Coruptia si nepasarea celor de la putere din ultimii cinci ani,cand Romania a avut la dispozitie venituri bugetare de 150 demiliarde de euro, fac ca acum populatia sa nu poata beneficia decresterea adusa de investitiile straine si banii trimisi de romaniicare lucreaza in strainatate.

Guvernul Tariceanu si Guvernul Boc I, II si III sau la cat aajuns au risipit, prin numirile exclusiv politice in functiilestatului si prin cheltuielile extravagante ale banilor publici,fara niciun fel de urmarire a eficientei, banii statului. Totiacesti ministri care s-au perindat la carma statului ar trebuiacum, cand se demonstreaza ca este necesar ca sa fie majoratetaxele pentru ca tara sa nu intre in deriva, sa raspunda cu avereaproprie, la fel ca administratorii de societati comerciale, pentrudeficitele care trebuie platite de populatie prin majorarea TVA sia impozitului pe venit.

Constructia din start gandita pentru frauda a statului romaneste limpede: nu se poate gandi cineva ca un ministru traieste dinsalariul de 1.300 de euro pe luna. Toti vor posturile numai pentrua deturna banii publici in conturile proprii.

Ministrii Romaniei sunt in acest moment, luati om cu om, maibogati decat cei ai Marii Britanii. Chiar si afirma nonsalant:nu-mi pasa daca voi fi remaniat. Pai foarte rau. Romania nu arenevoie de ministri carora sa nu le pese ca vor fi remaniati.

Acesti oameni care s-au perindat la conducerea Romaniei intr-operioada cand au avut bani cu ghiotura la dispozitie au reusit sabreveteze un nou tip de capitalism: capitalismul fara urme.

Am avut crestere economica, am avut an de an venituri mai marila buget, dar urmele in economie nu se vad. Cateva blocurirazletite in camp sau vile ingramadite in cartiere fara aer, faraspatii publice, fara civilizatie pana la urma, sunt nimic. Pentruconcerte mergem la Sala Palatului, de acum 20 de ani, pentru teatrula aceleasi teatre de acum 20 de ani, pentru fotbal pe aceleasistadioane ca acum 20 de ani, pe care joaca, culmea, echipe defotbal care se dau private. Scolile, spitalele, drumurile - nu maivorbim.

Sufocant este ca aceiasi oameni care ne predau reforma in urmacu 20 de ani si ne spuneau ce trebuie sa facem ca sa ne fie maibine, adica Mugur Isarescu, Florin Georgescu, Traian Basescu, RaduBerceanu, Theodor Stolojan, Mihai Tanasescu, Mircea Cosea, IonIliescu sau Adrian Nastase sunt la putere sau detin atentia inopinia publica.

Si in continuare vorbesc despre reforma. Dar cat mai poate otara sa consume reforma? Inca 20 de ani? Ce credibilitate mai auacesti oameni platiti de 20 de ani din bani publici sa ne serveascaaceleasi idei din care nu se vede de fapt nimic concret? 25% TVA,20% impozit pe venit, datorie publica in plus de 8 miliarde de euroin 2009. Investitii, urme in economie, zero. Ce mai trebuie sa seintample ca sa ne dumirim ca nu se pricep sa administreze aceastatara?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO