Opinii

Politica petrece

01.10.2009, 23:11 19

Miercuri seara la Romexpo, Marian Vanghelie a fost reconfirmatin fruntea PSD Bucuresti in urarile simpatizantilor. "Tara este incrizaaaa!", striga Vanghelie. "Aaaaa..." raspundea sala in aplauze."Crizaaaaa...", repeta Vanghelie. "Oooooo...", exulta sala.

Ieri, in sala de presa a Palatului Victoria, ministrii PSD -imbracati sobru, insirati in spatele pupitrului care sustineamicrofonul si care parea un sicriu pus in picioare - isi luau adiode la putere dupa noua luni de guvernare cu promisiunea: Ne vomintoarce in decembrie sa scoatem tara din criza!

In vreme ce pe o jumatate a ecranelor televizoarelor curgeauimagini cu parastasul de la Palatul Victoria si cu rudele acumorfane ale Guvernului Boc 1, pe cealalta jumatate a acelorasiecrane presedintele Traian Basescu dantuia intr-o hora ardeleneascala Cluj.

In urma cu noua luni, dupa putin anticipata intelegere dintrePSD si PD-L pentru guvernare, presedintele Traian Basescu iesea cuun discurs public care mira la acea vreme. Si mira pentru caobisnuit ar fi fost ca presedintele sa se rezume la un discurs deconstatare a acestei aliante si, eventual, la promisiunea de a osustine. Presedintele a mers mult mai departe si a folosit frazelungi si pompoase, "compromis care nu compromite", "aliantatransparenta pe care mi-am dorit-o". Este greu de spus chiar siacum ce si-a dorit presedintele atunci, dar din compromisul care nucompromite s-a ales praful, iar din alianta transparenta doartransparenta lungului sir de invective pe care cele doua formatiunisi le arunca de ceva vreme.

Mariajul pentru patru ani, cum au promis cele doua partide("Daca in Germania se poate, se poate si la noi", a sustinut inprimele luni de guvernare seful PSD, Mircea Geoana) a durat, dupacum se vede, noua luni si pare ca si acest interval este lung, dacatinem seama de circumstante.

Sigur, toata lumea cauta acum castigatorul si perdantul acestuiepisod si, sigur, vinovatul. Cine pe cine a inselat, cine vacastiga "procesul partajului" electoral de la finele anului. Suntsute de scenarii si nu stim care dintre ele va ajunge peecrane.

Ceea ce este cert e ca FMI a acceptat saptamanile trecute saacorde a doua transa de imprumut Romaniei (bani care merg sprepensii si salarii), fara ca ordonanta privind reducereacheltuielilor sa fi fost publicata in Monitorul Oficial (lucru cereprezenta o conditie a acestei transe de imprumut). Nu stim cecrede FMI acum (a fost orb sau a intuit evolutia, dar a lasat de lael?) si Comisia Europeana - premierul s-a intalnit ieri cuambasadorii UE sustinand ca Romania va continua sa-si respecteangajamentele.

Vor fi doua luni cu un guvern minoritar, foarte probabil, pentruca este greu de crezut acum ca PSD sau PNL se vor grabi sa darameguvernul prin motiune de cenzura, pentru ca, in aceasta situatie,acuzatiile ca cele doua formatiuni destabilizeaza tara vor pica cao manusa. In aceste doua luni politica va petrece. Singurul lucrula care mai putem spera acum este ca petrecerea sa se sparga dupaalegeri, iar mahmureala sa nu tina mult.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO