Opinii

Premierul din pădure

Opinie Iulian Anghel, editor ZF

Premierul din pădure

Autor: Iulian Anghel

18.12.2019, 17:58 2213

Atâta autoritate are premierul Ludovic Orban asupra partidului său că, atunci când a grăit „mobilizarea generală” la votul de azi, tot liberalul s-a bulucit să facă prezenţa. Dar când a fost să voteze, liberalul şi-a ascuns capul sub pupitru şi-a l-a lăsat pe premier să latre, până s-o speria toată pădurea.

Cine nu vine azi la vot, o să ardă în Iad, fără sprijinul partidului, a tunat Dumnezeul stafiilor liberale.

Pe margine, ministrul de finanţe Florin Cîţu îşi frâgnea mâinile: reducerea TVA de la 19% la 16% înseamnă un efort bugetar de 12 miliarde de lei. Dublarea alocaţiilor pentru copii înseamnă încă un efort bugetar de 6 miliarde de lei. Împreună vor conduce la un deficit fiscal de peste 5% din PIB. Dar tot el îi făcea curaj: Nu vom lăsa hidra PSD să strice echilibru. Nu loviti în mine, loviţi în poporul român! Ne vom păstra în limita deficitului de 3,6% din PIB, cum spune proiectul de buget! Oh!

La urnă, ce să vezi! Atât de speriaţi au fost deputaţii liberali de premierul din pădure, că niciun vot al lor „împotrivă” nu a fost înregistrat la proiectul de majorare a alocaţiilor pentru copii, care a trecut cu 179 de voturi „pentru” şi 29 de „abţineri”. Liberalii au preferat să nu voteze decât să-şi susţină pe faţă guvernul. Iar, votul arată că deputaţii USR, ALDE sau PMP, care susţin guvernul, fie au votat „pentru”, fie s-au abţinut.

La fel s-a petrecut marţi la votul din Comisia de buget-finanţe a Camerei, cu proiectul liberal privind reducerea TVA de la 19% la 16%. Deputaţii liberali s-au abţinut de la vot, în loc să-şi susţină guvernul, să-l susţină pe ministrul lor de finanţe, pentru că, până la urmă, aceasta este şi şmecheria şi logica democratică: un guvern este susţinut de o majoritate. Dacă nu o ai, cauţi sprijin la alţii. Dar de ce să mai vorbeşti de „hidra” PSD, când nici ai tăi nu te susţin? Ce să reproşezi PSD, când aliaţii cu care ai convenit protocoale nu te susţin?. Astăzi, în plen, doar un vot a lipsit ca proiectul privind reducerea TVA să nu fie aprobat, fiind întors la comisii pentru un raport suplimentar.

Iniţiatorul proiectului de reducere a TVA este liberalul Florin Roman, şef al deputaţilor PNL, cel care a şi cerut retrimiterea la comisii a proiectului. De ce? Nu este clar. De ce liberalii şi ai lor nu l-au respins în plen, dacă tot cotcodăcesc atât de mult de parcă ar fi făcut un ou de struţ? Dar discursul lui Roman din Parlament este de o aiureală care merită reprodusă: „”Vreţi să vă răzbunaţi pe PNL. Greşit. Vă răzbunaţi pe România şi veţi plăti şi pentru această aroganţă. Spuneţi că vreţi dialog, dar de fapt nu vreţi decât să arătaţi pesediştilor că azi voi încă sunteţi tari în Parlament. (...) Eu sunt iniţiatorul acestui proiect de lege şi mi-l asum, pentru că ceea ce nu înţelegeţi dumneavoastră este că liberalii au altă gândire economică ca şi dumneavoastră. Principiul liberal este foarte simplu, taxe mai mici. Sunt mai mulţi plătitori de taxe şi impozite”.

Păi şi, atunci, dacă acest este principiul liberal, de ce nu votează PNL pentru reducerea TVA? Sau dacă nu e bine, de ce nu votează împotrivă? Şi de ce s-ar răzbuna PSD (între paranteze, chiar se răzbună) promovând politicile liberale ale PNL?

Am ajuns, paradoxal, ca oamenii de afaceri să ceară ca taxele să nu mai fie reduse.

"Mediul de afaceri nu mai are nevoie de scădere de taxe, o ţară nu va funcţiona cu scăderi de taxe şi cu măriri continue de cheltuieli (vezi măririle cuprinse în bugetul 2020 pentru salarii şi pensii), ci are nevoie de investiţii (infrastructură, educaţie, sănătate) şi de programe adecvate de stimulare a spiritului antreprenorial (Start Up Tech Nation, fonduri de capital de risc, fonduri de microcreditare şi microgarantare) dupş cum s-a pronun’at Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.

Jianul este doar ultimul dintre oamenii de afaceri care s-au pronunţat împotriva scăderilor de taxe şi a majorărilor de cheltuieli, dar Parlamentul, în optuzitatea lui, merge înainte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO