Opinii

Premierul Ungureanu are la dispoziţie doar o lună să preia iniţiativa să ridice economia. Altfel timpul va veni peste el şi îl va arunca atât în recesiunea economică, cât şi politică

Premierul Ungureanu are la dispoziţie doar o lună să preia iniţiativa ca să ridice economia. Altfel timpul va veni peste el şi îl va arunca în recesiunea politică

Autor: Cristian Hostiuc

19.02.2012, 20:17 2447

Mediul de afaceri îi cere acum premierului să pună mâna pe pix şi să umple o pagină cu iniţiative economice. Că numai asta îl va ţine şi consacra pe terenul de joc. Altfel va fi numai o speranţă. Iar politica şi fotbalul sunt pline de speranţe.

Timpurile economice nu ţin cu noul premier Mihai Răzvan Ungureanu. A preluat pe inventar un trimestru 4 al anului trecut în scădere faţă de trimestrul 3, minus 0,2%, iar după cum arată trimestrul 1 al acestui an, plin de zăpadă şi probleme, va urma al doilea minus la rând (trimestrul 1 va scădea faţă de trimestrul 4), ceea ce va aduce statistic - recesiunea. Şi astfel cifra de creştere economică de anul trecut, de 2,5%, va fi doar istorie şi nu va mai putea fi exploatată.

În cele două săptămâni de când a preluat biroul, încărcat inevitabil de igrasia timpului şi a adminstraţiei de la Palatul Victoria, premierul Ungureanu s-a făcut remarcat în domeniul economic prin două demiteri - şeful de la Transelectrica şi şefa fondurilor europene pe HR, o întâlnire cu cei care vin în control cărora le-a cerut să aducă 2 miliarde de euro la buget în plus în următoarele două luni din combaterea evaziunii fiscale şi solicitarea pe care a făcut-o principalilor finanţatori internaţionali ai României - FMI şi Comisia Europeană - de a veni la Bucureşti să-l întâlnească în noua sa calitate.

Sigur, premierul va spune că va respecta prevederile din acordul cu FMI, că va da un nou impuls factorilor de decizie care trebuie să îndeplinească ce scrie în acord, că vor discuta despre situaţia economică din România şi de la nivel european etc. Dar aceste declaraţii diplomatice şi sterpe nu vor aduce creşterea economică şi nici nu vor îmbunătăţi nivelul de trai.

Economia românească şi-a pierdut puţin suflul începând cu trimestrul 4, iar toţi stau acum să-şi tragă sufletul şi să vadă ce fac mai departe. Ţin de bani, îşi conservă afacerile, mai economisesc 3 luni că nu se ştie ce va urma cu Grecia sau mai dau drumul puţin la investiţii, cheltuieli, mai angajează un om, mai cumpără un echipament sau mai cer bani de la bancă.

Mediul de afaceri chiar îşi pune ceva speranţe în Ungureanu, măcar că-i o figură nouă, vorbeşte limbi străine şi are acces în afară. Cam aşa este văzut noul premier.

Întrebarea este dacă dincolo de acest lucru poate premierul să pună pe masă ceva pentru mediul de afaceri şi pentru economie? Ştie ce trebuie să facă astfel încât trimestrele 2, 3 şi 4 să fie cu plus în faţă sau ne vom trezi ca în loc să se mişte economia, din iniţiative interne, ale Guvernului, ale noilor miniştri, mestecăm discursuri diplomatice?

Nimeni nu-l aşteaptă pe premierul Ungureanu 100 de zile ca să se familiarizeze cu culoarele Palatului Victoria şi ale administraţiei şi să vină cu un pachet de iniţiative economice. Acest pachet trebuia prezentat deja şi pus pe masa FMI la discuţia din această săptămână. Un program Prima Casă în lei pentru construcţia sau achiziţia de locuinţe noi putea fi deja conceput astfel încât în martie să fie deja lansat. S-ar fi relansat piaţa creditului şi piaţa construcţiilor. Mai rămânea doar ca bancherii să vină cu o marjă mică peste indicele de referinţă Robor, aflat în scădere, şi poate creditul în lei ar fi mai avantajos decât cel în euro. Pentru asta ar trebui să lupte premierul Ungureanu, ca să-l ţină minte lumea pentru că a făcut ceva practic.

În urmă cu 12 ani, premierul Isărescu a redus impozitul pe profit pentru exportatori. Adrian Năstase a împins în faţă zonele defavorizate care au contribuit la instalarea unor afaceri. Şi tot Năstase a redus taxele pe salarii pentru programatori, punând astfel o cărămidă la o întreagă industrie de soft, care produce bani şi astăzi. Tăriceanu şi Băsescu au venit cu cota unică şi s-au bucurat de boom-ul economic. Au cheltuit banii şi nu au pus vreo cărămidă.

Cu ce vine premierul Ungureanu? Până acum, nu are nici oameni şi nici idei. Iar timpul nu este de partea lui. Iar cele 2 miliarde de euro pe care le-a cerut în plus la buget din înfrângerea evaziunii nu prea se fac când economia e în recesiune. Asta dacă nu vrea să vină cu un plan să "albească" banii celor care îi ţin în afară. Ca în Italia.

Aşa cum premierul s-a remarcat chiar în a doua zi îndemnându-i pe oameni să pună mâna pe lopeţi, tot aşa economia, mediul de afaceri, îi cere acum premierului să pună mâna pe pix şi să umple o pagină cu iniţiative economice. Că numai asta îl va ţine şi consacra pe terenul de joc. Altfel va fi numai o speranţă. Iar politica şi fotbalul sunt pline de speranţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO