Politică

Abia instalati in functii, presedintii consiliilor judetene cer guvernului indemnizatii mai mari

25.07.2008, 19:34 18

MAI multi presedinti ai consililor judetene (CJ), ajunsi pe functii in urma alegerilor de la 1 iunie, se exprima pentru transformarea indemnizatiilor de presedinte al CJ in salarii, motivand ca au subalterni care castiga chiar si de doua ori mai mult decat ei. Insa propunerea este privita cu rezerva in Ministerul Administratiei si Internelor care crede ca nu indemnizatia trebuie sa fie prima grija a unui nou presedinte de consiliu judetean.
Propunerea a venit din partea presedintelui CJ Iasi, Constantin Simirad. Acesta a anuntat ca va trimite o adresa Guvernului, in care va solicita transformarea indemnizatiei de sef al consiliului judetean in salariu.
Simirad invoca faptul ca directorii din institutia pe care o conduce au un salariu de doua ori mai mare fata de indemnizatia primita de el (un presedinte de consiliu are o indemnizatie medie de 4,5 mii de lei) , fapt care, in opinia sa, este "inacceptabil".
"Vreau sa fac o adresa la Guvern, pentru ca, pe statul de plata, presedintele consiliului judetean ia o suma mai mica de bani decat directorii din institutie. Legiuitorul a facut aceeasi boacana ca in cazul preotilor, deoarece se invoca faptul ca acestia isi scot banii de la nunti, botezuri si inmormantari. Pana si ministrul are un salariu de 60 de milioane (de lei vechi - n.n.), iar directorii de ministere ajung sa castige
140 de milioane (de lei vechi - n.n.). Un presedinte de CJ are responsabilitati mai mari decat un director al institutiei, insa ia bani mai putini. Este o aberatie", sustine Simirad, citat de Mediafax.
Presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, s-a declarat de acord cu propunerea lui Simirad, afirmand insa ca in judetul Harghita presedintele CJ primeste o indemnizatie lunara neta de aproximativ 4.600 de lei, mult mai mare decat salariul mediu pe judet, motiv pentru care nu se poate plange.
Si presedintele CJ Hunedoara, Mircea Ioan Molot, spune ca i s-ar parea normal ca presedintii consiliilor judetene sa devina salariati si sa aiba toate drepturile prevazute de acest statut. De aceeasi parere este si presedintele CJ Salaj, Tiberiu Marc, care spune: "De altfel, ce se va schimba va fi doar faptul ca la indemnizatia actuala se va adauga si sporul de vechime, pe care acum noi nu il primim". Presedintele CJ Cluj, Alin Tise, considera ca o crestere a salariului unui presedinte de consiliu prin adaugarea de sporuri sau majorarea actualei indemnizatii s-ar justifica in contextul in care descentralizarea ar duce la sporirea atributiilor si responsabilitatilor functiei.
Alin Tise a declarat ca descentralizarea ar presupune trecerea serviciilor publice deconcentrate din subordinea ministerelor in atributiile presedintelui consiliul judetean, iar acest lucru ar duce la o crestere a obligatiilor de serviciu si a responsabilitatilor sefului CJ.
Secretarul de stat in Ministerul Internelor si Administratiei, Victor Paul Dobre, spune insa, fara sa detalieze, ca altele ar trebui sa fie prioritatile presedintilor de CJ la inceput de mandat decat problema indemnizatiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO