Politică

Alianta PNL-PD, la un pas de demiterea conducerii TVR si a Radioului

17.05.2005, 20:27 17

Un singur pas, decisiv, mai are de parcurs Alianta D.A. PNL-PD pana la inlocuirea celor doi sefi ai Societatilor publice de Radio, Dragos Seuleanu, si Televiziune, Valentin Nicolau : votul in plenul reunit al Parlamentului.

Schimbarea presedintilor Consiliilor de Administratie ale SRR si SRTV este un deziderat facut public de liderii Aliantei inca din campania electorala. D.A. a acuzat sefii SRR si SRTV de obedienta fata de fosta putere in perioada 2000-2004.

Dupa aproximativ doua luni de audieri, Comisia de ancheta a activitatii SRR si a SRTV a adoptat recent un raport in care recomanda deputatilor si senatorilor demiterea lui Dragos Seuleanu si a lui Valentin Nicolau, precum si a celor doua Consilii de Administratie. Raportul este contestat de reprezentantii PSD, care au intocmit si ei o analiza proprie a activi-tatii celor doua societati in ultimii ani, fara a reclama insa nereguli majore.

Concluziile comisiei de ancheta urmeaza sa fie dezbatute in plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor, unde Alianta D.A. trebuie sa castige sustinerea partenerilor din coalitie, UDMR si Partidul Conservator (ex-PUR) pentru ca raportul sa fie adoptat. In timp ce reprezentantilor minoritatii maghiare le-a garantat, personal, premierul Calin Popescu-Tariceanu ca, in schimbul votului, in fieful Uniunii, la Targu-Mures, televiziunea publica isi va duce la capat proiectul de a construi un studio teritorial, conservatorii nu au formulat inca o pretentie.

Voturi importante, in aceasta situatie, ar putea veni, in urma unor negocieri, din partea PPRM. Acest partid a votat impotriva la nivelul Comisiei, insa nu este exclusa schim-barea atitudinii in plen. "Noi nu am avut nici un fel de amendament acceptat in raportul Aliantei, iar dorinta noastra era ca in acesta sa fie precizata expres cenzura politica la care a fost supus PPRM", a declarat deputatul PPRM Olguta Vasilescu. Ea spune ca o decizie privind votul va fi luata la nivelul conducerii partidului.

Pana acum, in media au fost vehiculate cateva nume ale unor jurnalisti care ar putea sa-i inlocuiasca pe Seuleanu si Nicolau. Insa deputatul PD Valentin Iliescu neaga existenta unor discutii, la nivelul Aliantei, pe marginea acestor numiri. Paul Grigoriu sau Cornel Nistorescu la radio, Stelian Tanase sau Rodica Culcer la televiziune sunt cele mai vehiculate nume.

Desi exista puncte de vedere divergente asupra raportului Comisiei de ancheta, Alianta si PSD sustin, declarativ, depolitizarea celor doua media publice. "Trebuie sa depolitizam aceste doua institutii prin promo-varea unor personalitati de prima marime pentru functiile de conducere. Trebuie sa instituim un control din partea societatii civile si o formula de control editorial", a explicat Valentin Iliescu.

Presedintele PSD Mircea Geoana crede ca acesta poate fi momentul in care actuala putere sa ia o decizie ferma in ceea ce priveste numirile pe criterii politice. Deputatii PSD din comisia de cultura vor face un raport separat referitor la activitatea SRR si SRTV, pentru ca s-au retras de la lucrarile parlamentare, a mai anuntat Mircea Geoana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24