Politică

Alianta vorbeste despre iminenta restructurarii Guvernului

12.04.2005, 20:23 15

Lideri ai Aliantei PNL-PD vorbesc despre iminenta restructurarii Guvernului dupa semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE, programata pentru 25 aprilie, si dau asigurari ca noua formula guvernamentala va fi condusa tot de Calin Popescu-Tariceanu. UDMR se arata rezervata, considerand ca este "inoportuna" o schimbare la Palatul Victoria. Cel de-al doilea partener politic al Aliantei, PUR, nu s-a pronuntat.

Desi restructurarea este atribut al primului-ministru, seful Executivului nu si-ar putea pune in aplicare planurile in absenta unei sustineri majoritare in Parlament.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu, totodata presedinte al PNL, a afirmat ieri ca restructurarea guvernamentala nu constituie, in prezent, o prioritate, insa a confirmat existenta unor intentii in acest sens. Potrivit lui Tariceanu, detalii asupra acestui proces urmeaza sa fie prezentate pe masura ce proiectul va avansa. Declaratia premierului survine unor afirmatii ale ministrului delegat pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, care a reamintit ca, in lunile mai-iunie, pana la sfarsitul sesiunii parlamentare, va fi realizata o restructurare a Executivului, prin reducerea numarului de ministere si comasarea unor departamente.

Presedintele interimar al PD, Emil Boc, a confirmat ca restructurarea Guvernului va avea loc pana la sfarsitul sesiunii parlamentare. Potrivit lui Boc, restructurarea vizeaza agentiile din subordinea Guvernului, dar presedintele PD nu exclude posibilitatea unor comasari sau desfiintari de ministere. Liderul PD a precizat ca aceasta restructurare nu il va viza si pe primul-ministru. El a contrazis astfel unele informatii aparute ieri in presa centrala potrivit carora premierul Tariceanu ar putea fi inlocuit, dupa semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE, cu Theodor Stolojan, consilier prezidential pe probleme economice.

UDMR are rezerve. Liderul UDMR, ministrul de stat Marko Bela, a declarat ca remanierea Guvernului este o actiune pe care o considera "inoportuna, dar necesara", precizand ca nu a discutat cu membrii coalitiei despre aceasta problema. Liderul UDMR a admis ca actuala structura guvernamentala, asa cum a fost preluata, necesita ajustari, dar nici una nu este "arzatoare".

"Din multe puncte de vedere, aceasta structura este inconsecventa si are amprenta unor interese legate de persoana ministrilor in trecut. E clar ca va trebui sa regandim structura Guvernului, dar nu sunt sigur daca trebuie sa ne grabim foarte tare cu acest lucru", a precizat Marko Bela. Drept exemplu, el a dat Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, care cuprinde, in opinia sa, prea multe domenii si este condus de un ministru si de un ministru delegat.

Potrivit unor surse din coalitia majoritara, in urma restructurarii va fi desfiintata Autoritatea Nationala de Control ale carei atributii au fost deja preluate partial de alte ministere si va fi infiintat un Minister al Afacerilor Europene, in care se vor regasi toate structurile care se ocupa de integrarea europeana, dupa modelul francez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24