Politică

Amanarea aderarii la UE, un nou subiect pe agenda Parlamentului European

28.02.2005, 00:00 13

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, si presedintele Parlamentului European, Josep Borell, se afla in Romania pentru vizite separate de evaluare a pasilor facuti de administratia de la Bucuresti pentru integrarea europeana, in contextul in care mai multi europarlamentari cer amanarea aderarii Romaniei.


Vizitele oficialilor europeni, desi programate cu mult inainte, intervin in contextul in care intr-un cotidian german au aparut informatii potrivit carora dreapta din Parlamentul European ar cere amanarea integrarii europene a Romaniei.


O alta informatie spune ca presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso - el insusi exponent al unui curent politic de dreapta -, ar fi de acord cu amanarea aderarii. Motivul a fost, in repetate randuri, reclamat de la Bruxelles sau Strasbourg: coruptia. Totusi, ieri, la sosirea pe aeroport, Olli Rehn s-a declarat optimist ca Romania va face pasi impor-tanti, inclusiv in combaterea coruptiei, pentru a se integra in UE in 2007.


Reprezentantii administratiei de la Bucuresti au reactionat temperat la informatiile privind amanarea aderarii, afirmand ca ele nu sunt oficiale.


"Sigur, e un semnal, dar nu o declaratie care sa poata fi comentata in mod serios", a spus premierul Calin Popescu-Tariceanu. O reactie de linistire a avut-o si presedintele Basescu. El a declarat, pentru Realitatea TV, ca "Guvernul nu intra in discutii cu un politician oarecare (este vorba despre Markus Ferber, liderul factiunii europene a Uniunii Crestin Sociale din Germania, care i-a cerut lui Olli Rehn amanarea integrarii - n.n.), fie el si din Germania".


PNL a iesit la rampa cu o declaratie a purtatorului de cuvant Eugen Nico-laescu, care s-a declarat surprins: "Cred ca ei nu au fost informati ca in Romania exista o alta putere, decisa sa lupte impotriva coruptiei".


Ministrul Integrarii, Ene Dinga, spune ca solicitarea crestin-democratilor germani nu constituie un pericol real. Opozitia si-a spus si ea punctul de vedere. Fostul ministru de externe, actualmente senator PSD, Mircea Geoana a declarat ieri ca solicitarea europarlamentarilor trebuie privita cu ingrijorare, dar nu cu panica. Fostul ministru al integrarii, Vasile Puscas, a spus ca actualul guvern este responsabil, pentru ca nu combate coruptia.


Parlamentul European se reuneste pe 13 aprilie pentru a da avizul conform pentru Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, dupa ce, saptamana trecuta, Comisia Europeana a avizat favorabil aderarea celor doua tari. Borell a venit in Romania sa vada lucrurile la fata locului.


Potrivit cotidianului financiar german Handelsblatt, Partidul Popular European (PPE) face presiuni puternice asupra Comisiei pentru inghetarea procesului de aderare a Roma-niei la UE din cauza "coruptiei gene-ralizate". Conform aceleiasi publicatii, Durao Barroso ar impartasi acest punct de vedere.


Handelsblatt mai relateaza ca liderul crestin-democratilor germani din Parlamentul European, Markus Ferber, i-ar fi scris recent lui Olli Rehn, rugandu-l sa verifice "foarte serios", pana la 13 aprilie daca Romania a facut suficiente progrese pentru a putea semna Tratatul de aderare la 25 aprilie.


Institutia care poate decide amanarea aderarii este Consiliul European, (sefii de state si de guverne din UE), la propunerea Comisiei sau a unui stat membru. Consiliul nu este o institutie juridica a UE, dar are cel mai greu cuvant de spus, in acest triunghi al deciziei la varf, Consiliu-Comisie-Parlament. Ce poate face Parlamentul este sa nu-si dea avizul conform pentru Tratul de aderare, prevazut sa fie semnat la 25 aprilie.


"Fara avizul conform al Parlamentului nu poate fi semnat Tratatul de aderare. Dar este o situatie improbabila pentru ca nu exista precedent", a declarat ieri pentru ZF Angela Filote, purtator de cuvant al Delegatiei Comisiei Europene in Romania.


Lucrurile s-ar complica enorm, intr-o atare situatie, pentru ca Tratatul este unul comun cu Bulgaria. Probabil ca Parlamentul nu-si va asuma riscul blocarii Bulgariei, dar ar putea insista pentru blocarea Romaniei printr-o decizie a Consiliului. Romania a acceptat, la incheierea negocierilor, o clauza de salvgardare suplimentara pentru 11 domenii de securitate, intre care si combaterea coruptiei. Decizia amanarii aderarii, cu un an, poate fi luata de Consiliu cu majoritate calificata, daca se constata o incalcare a angajamentelor.


Ollie Rehn este in Romania pentru a constata progresele, iar de concluziile cu care se va intoarce la Bruxelles va depinde enorm o decizie viitoare. Ieri, el a declarat ca semnarea Tratatului va avea loc exact la data stabilita, respectiv 25 aprilie 2005.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO