Schimbul va cuprinde, printre altele, informaţii pentru identificarea persoanei (nume, adresă, cod identificare fiscală), informaţii referitoare la numărul contului, despre numele şi numărul de identificare (dacă există) al instituţiei financiare care face raportarea, informaţii despre soldul sau valoarea contului, iar în cazul unui cont de custode, informaţii referitoare la suma brută a dobânzii, dividentelor sau a altor venituri pentru activele existente în cont sau suma brută a încasărilor din vânzarea sau răscumpărarea activelor financiare.
Proiectul de lege ratifică Acordul Multianual al Autorităţilor Competente pentru Schimb Automat de Informaţii privind Conturi Financiare, semnat la Berlin, la 29 octombrie 2014.
Odată intrat în vigoare, Acordul va permite României să facă schimb de informaţii în scopul identificării persoanelor fizice sau firmelor care eludează fiscul, prin transferul banilor în conturi din străinătate.
România va face o listă a statelor cu care doreşte să realizeze automat acest schimb de informaţii, deoarece schimbul de informaţii se va desfăşura pe baze bilaterale între autorităţile competente. Astfel, schimbul automat de informaţii privind conturile financiare se va face pe măsură ce fiecare dintre statele care se vor regăsi pe lista României va fi parcurs procedurile de intrare în vigoare a Acordului multilateral.
Pentru România, schimbul de se informaţii se va face începând cu septembrie 2017.
"Frauda fiscală şi evaziunea fiscală la nivel transfrontalier au devenit subiecte de îngrijorare majoră la nivel mondial, astfel încât Comisia Europeană, în comunicarea sa din 6 decembrie 2012, a stabilit un plan de acţiune privind consolidarea luptei împotriva fraudei şi evaziunii fiscale, schimbul automat de informaţii constituind un instrument important în această privinţă. Consiliul European din 22 mai 2013 a solicitat extinderea schimbului automat de informaţii la nivelul Uniunii şi la nivel mondial, în vederea combaterii fraudei fiscale, a evaziunii fiscale şi a planificării fiscale agresive. În februarie 2014, Orgnizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a publicat principalele elemente ale unui standard global pentru schimbul automat de informaţii privind conturile financiare, iar în iulie 2014 Consiliul OCDE a publicat standardul global complet. Ca urmare a lărgirii sferei de efectuare a schimbului automat de informaţii financiare, OCDE a promovat Acordul multilateral pentru schimbul automat de informaţii privind conturi financiare care include prevederi exprese privind respectarea secretului fiscal", justifică Executivul luarea acestei decizii, printr-un comunicat.
Ministrul Finanţelor Publice a semnat, pentru România, acest Acord care va permite schimbul de informaţii la nivelul unui standard globat convenit de OCDE, document în concordanţă cu legislaţia din ţara noastră şi care corespunde politicii promovate de România în domeniul schimbului de informaţii.
Contribuţia României pentru finanţarea Secretariatului Organismului de Coordonare a Acordului Multilateral al Autorităţilor Competente pentru Schimb Automat de Informaţii privind Conturi Financiare se plăteşte anual din bugetul Ministerului Finanţelor Publice, începând cu anul semnării Acordului.