Politică

Basescu acuza de "lichelism" oameni politici din PSD si PNL

05.02.2007, 18:53 15

Presedintele Traian Basescu i-a acuzat ieri la emisiunea Pro Vest de la ProTV pe politicienii de la putere si din opozitie ca "din dorinta care ii orbeste" de a-l ataca, au mers pana la a le face rau celor doi romani arestati in Irak, dand dovada de "lichelism politic dus la absurd".
Declaratiile presedintelui au starnit proteste vehemente din partea celor vizati - este vorba si despre unii dintre politicienii care sustin suspendarea din functie a sefului statului si care cred ca, dupa aceasta ultima interventie publica, presedintele este ca si suspendat. Acesta din urma sustine insa ca nu se teme de procedura de suspendare deschisa impotriva sa.
"De procedura nu ma tem, pentru ca atunci cand am devenit presedintele Romaniei, stiam foarte bine prevederile constitutionale. Daca este prevazut in Constitutie si in lege, am fost convins ca este posibil, deci mi-am asumat procedura legala. Nu am nicio retinere din acest punct de vedere, atat timp cat este prevazut in Constitutie si in Legea Referendumului, este o realitate asumata de mine de la intrarea in mandat", a spus Basescu.
Procedura de suspendare impotriva presedintelui -demarata de PSD - are semnaturile necesare si ar urma sa fie discutat in sesiunea parlamentara care incepe astazi. Presedintele poate fi suspendat cu votul a jumatare plus unul dintre parlamentari, dupa care se organizeaza un referendum.
Basescu i-a acuzat ieri la emisiunea citata pe "Felix motanul", Mircea Geoana, Norica Nicolai si Bogdan Olteanu ca, "din dorinta care ii orbeste" de a-l ataca, au mers pana la a le face rau celor doi romani arestati in Irak, dand dovada de "lichelism politic dus la absurd". "Acesti oameni (cei doi romani eliberati dupa ce fusesera retinuti in Irak - n. r.) aveau dreptul sa nu fie obiect de balci in Romania din dorinta de a se lovi in presedinte. L-ati vazut pe Felix? Felix motanul! (Dan Voiculescu - n. n.) Ce abordare agresiva, acuzand serviciile de informatii romanesti si sa vina sa-i spuna lui, presedintele lui Felix, cum ne-am trimis noi spioni in bazele americane", a declarat Basescu.
Basescu a mentionat ca i-a enumerat pe acesti politicieni "pentru ca au fost cei mai proeminenti dusmani ai acestor oameni".
"Cum credeti ca Mircea Geoana, Olteanu, Norica Nicolai au aparat public pe acesti doi oameni" (cei arestati in Irak - n. n.)? Din dorinta care ii orbeste de a lovi in presedinte, au mers pana in a face rau acestor doi oameni", a spus Basescu.
Replica celor vizati a fost la fel de acida. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, citat de agentia de presa Mediafax, ca prin acuzele facute la adresa sa si a opozitiei, Traian Basescu s-a autosuspendat, urmand ca procedurile din Parlament si referendumul sa consfinteasca acest fapt.
"Traian Basescu s-a descalificat din punct de vedere moral, politic si constitutional, pentru functia suprema din stat, facand astfel de afirmatii. De fapt, el se descalifica in fata tuturor romanilor pentru functia de presedinte. Traian Basescu s-a autosuspendat din functie si urmeaza doar ca procedurile legale din Parlament si referendumul pentru demiterea sa sa consfinteasca aceasta stare de fapt."
Vicepresedintele PNL Dan Rusanu considera ca declaratiile lui Train Basescu il descalifica din functia de presedinte al tuturor romanilor.
"Presedintele Traian Basescu isi permite sa faca aprecieri la adresa oamenilor politici de la putere sau din opozitie, fapt nepermis unui sef de stat. Jignirile aduse liderilor politici din Romania il descalifica fara drept de apel din functia de presedinte al tuturor romanilor", a spus Rusanu.
Referindu-se la felul in care presedintele a abordat in emisiune problema romanilor arestati in Irak, fruntasul liberal a declarat ca "ipocrizia basesciana nu cunoaste margini, in clipa in care invoca dreptul la intimitate al celor doi romani care au stat in regim de detentie in Irak, atunci cand recunoaste faptul ca timp de trei luni de zile nu a luat nicio masura pentru a le clarifica situatia".
Modul in care institutiile statului au reactionat la criza irakiana a creat confuzie saptamana trecuta si, in final, a condus la demisia ministrului de externe. Ieri Basescu a reluat o declaratie de saptamana trecuta potrivit careia atunci cand a fost intrebat despre cei doi muncitori arestati de anul trecut, era concentrat pe discursul pe care urma sa-l rosteasca in fata Parlamentului European, de aceea a spus ca nu stie despre acest fapt.
Ieri Basescu a declarat ziaristii l-ar fi intrebat de fapt despre doi muncitori care ar fi fost rapiti si de aceea nu a facut legatura cu informatia pe care o primise anul trecut de la Ministerul de Externe despre acuzatiile care sunt aduse celor doi muncitori. Presedintele s-a indoit si de faptul ca Ministerul de Externe nu l-ar fi informat pe premier despre cazul celor doi, afirmand ca Tariceanu minte atat de mult, incat nu mai stii ce sa crezi. Replica premierului a fost ca dovada ca nu minte este chiar cererea de demitere a ministrului de externe. Ministrul de externe a confirmat ca premierul nu a fost informat.
La acuzatiile lui Basescu privind vinovatiile in cazul celor doi muncitori, criticii sai spun altceva: "Este foarte clar ca Traian Basescu este principalul vinovat pentru faptul ca cei doi romani au fost privati de libertate timp de trei luni de zile. Astfel se arata cat de mult ii pasa de romanii pe care ar trebui sa-i reprezinte cu demnitate in interiorul granitelor tarii, dar si in orice loc de pe glob. Presedintele ar trebui sa-si asume responsabilitatea publica pentru abandonarea rolului constitutional pe care il are", a declarat ieri Dan Radu Rusanu.
Pe de alta parte, Traian Basescu a mai declarat la Pro Vest ca el a adus la putere, in 2004, partidele din Alianta, care pierdusera alegerile, si ca i-a trimis pe social-democrati in opozitie, desi ei castigasera, pentru ca asa i s-a parut corect "pentru romani, in primul rand".
"Nu-mi sunt indiferente (partidele din Alianta - n.r.), dar este responsabilitatea lor sa gaseasca formula sa tina ce le-am dat, pentru ca eu le-am dat si Parlamentul a aprobat. Oamenii acestia au pierdut alegerile. I-am adus la putere pentru ca era o necesitate politica trimiterea in opozitie a PSD-ului", a spus Basescu. In alegerile din 2004 PSD a avut mai multe voturi decat Alianta, dar victoria lui Basescu in alegerile prezidentiale a facut posibila numirea unui premier din randurile partidelor de dreapta.
Basescu a explicat ieri ca, dupa ce a fost ales, a adoptat "cu responsabilitate" o pozitie pe care a folosit-o pentru a produce o schimbare politica "necesara".
"Am adoptat o pozitie in care am privit la Constitutie cu responsabilitate si am folosit-o pentru a produce o schimbare care era necesara. De aceea am avut forta sa ii spun PSD-ului: Nu! Pentru democratia din Romania este bine sa stati in opozitie! Desi obtinuse cel mai mare procentaj in alegeri. Mi s-a parut ca asa este corect, pentru romani in primul rand", a spus Basescu.
Presedintele este de parere ca este problema partidelor de la putere daca nu vor sti sa gestioneze ce au primit de la el. "Daca nu vor sti sa-si gestioneze ceea ce eu mi-am asumat, este problema lor. Problema lor! Sigur ca este si a mea, dar oricand pot sa explic de ce PSD-ul trebuia trimis in opozitie pentru cel putin un ciclu de patru ani", a spus Basescu.
Basescu a mai afirmat la ProVest ca in intalnirile pe care le-a avut saptamana trecuta la Bruxelles cu presedintele si cu vicepresedintele Comisiei Europene, Jose Barroso si Franco Frattini, cei doi au ridicat problema Agentiei Nationale de Integritate care urmeaza sa controleze averile demnitarilor.
"Si aici nu avem ce sa reprosam nimanui de la Bruxelles. Pur si simplu ne spun: ati avut un angajament! Sigur, Comisia se poate manifesta ulterior, pentru ca pe JAI am ramas in supraveghere", a spus Basescu.
El a avertizat ca Romania poate "foarte bine" sa primeasca aplicarea clauzei de salvgardare, ceea ce ar produce "extrem de multe complicatii, pentru romani in primul rand".
"Hotararile Justitiei din Romania nu vor mai fi recunoscute in spatiul UE si de aici toate efectele, nu doar pentru romani. Vor deveni reticenti si investitorii straini, pentru ca nu vor mai putea obtine o hotarare judecatoreasca in Romania care sa fie recunoscuta in alte tari si Romania va pierde enorm. Eu sper sa nu ajungem aici", a spus Basescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO