Politică

Basescu il ameninta pe Melescanu cu suspendarea din functie

Basescu il ameninta pe Melescanu cu suspendarea din functie

Traian Basescu, presedintele Romaniei: Domnule ministru, va atrag atentia ca nu aveti atributii privind verificarea legalitatii actelor presedintelui, ci doar verificarea legalitatii actelor Guvernului.

22.01.2008, 20:13 15

Presedintele Traian Basescu il ameninta pe ministrul interimar al justitiei, Teodor Melescanu (PNL), cu suspendarea din functie, acuzandu-l de abuz in serviciu, pentru ca a refuzat sa avizeze urmarirea penala a lotului de opt actuali si fosti demnitari.
"Am luat act cu ingrijorare de refuzul dumneavoastra de a transmite cererile mele pentru inceperea urmaririi penale a fostilor si actualilor ministri, Adrian Nastase, Miron Mitrea, Victor Babiuc, Szolt Nagy, Tudor Chiuariu, Paul Pacuraru, Codrut Seres si Decebal Traian Remes, desi dosarele cauzelor v-au fost remise inca din data de 16.01.2008 de Administratia Prezidentiala", afirma seful statului intr-o scrisoare pe care i-a trimis-o ministrului justitiei. Melescanu s-a aflat ieri intr-o vizita in Iordania, unde a fost invitat in calitate de ministru al apararii.
Presedintele il acuza pe Melescanu ca i-a cenzurat decizia prin care a avizat urmarirea penala impotriva celor opt demnitari si spune ca va actiona in baza prerogativelor legale si constitutionale, in cazul in care ministrul nu va permite urmarirea penala.
Potrivit legii raspunderii ministeriale, presedintele poate suspenda din functie un ministru, daca acesta este urmarit penal. Daca impotriva ministrului justitiei ar exista o plangere penala pentru abuz in serviciu, iar procurorul general ar decide urmarirea penala a ministrului, presedintele ar putea decide imediat suspendarea din functie a lui Melescanu, potrivit juristilor de la Cotroceni. Melescanu a fost numit in functie la inceputul saptamanii trecute, dupa ce Basescu a refuzat sa semneze pentru Norica Nicolai, care fusese initial propusa de PNL.
Scrisoarea lui Basescu a venit dupa ce Ministerul Justitiei solicitase documente suplimentare de la Presedintie, un asa numit "dosar al cauzei", care, in opinia secretarului de stat de la Justitie, Gheorghe Mocuta, trebuie sa cuprinda informatii despre fapta si faptuitor si materialul probator de la procuror si nu "secvente, fragmente sau interpretari" ale altor dosare. Demnitarul a spus ca presedintele Traian Basescu a trimis la Ministerul Justitiei doar referatele procurorilor si copii ale unor acte pe care reprezentantii nu le-au vazut, fiind primite in plicuri sigilate, acestea nefiind desfacute. "Avizul nu s-a dat pe baza dosarului aflate la procuror", a adaugat el.
Seful statului i-a spus ieri lui Melescanu ca i-a transmis toate documentele care s-au aflat la Presedintie. "Aceste documente venite din partea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Directiei Nationale Anticoruptie au stat la baza solicitarii primite si s-au aflat in copie la Administratia Prezidentiala, cu inscriptia ,'Conform cu originalul' si stampila institutiilor transmitatoare", afirma Basescu. "Documentele in original s-au aflat intotdeauna la Ministerul Public. Absolut toate documentele pe care le-am detinut v-au fost transmise", afirma seful statului in scrisoarea pe care i-a adresat-o lui Melescanu.
Interpretarile asupra a ceea ce ar trebui sa contina dosarul trimis de la Presedintie vin dupa ce Curtea Constitutionala a decis la finele anului trecut desfiintarea comisiei speciale de la Cotroceni, care aviza trimiterea in urmarire penala a fostilor si actualilor ministri. Pana la decizia Curtii, cei in cauza erau chemati in fata acestei comisii impreuna cu avocatii lor - este si cazul lui Traian Basescu, care a dat in 2002 explicatii in cazul Flota - iar membrii comisiei (juristi de la Cotroceni, Ministerul Justitiei si Parchet) intocmeau un raport in baza caruia seful statului aviza sau nu inceperea urmaririi penale. Ministrul justitiei, care avea un aviz formal la urmarirea penala, primea la randul sau acest raport. Prin decizia de la finele anului trecut, Curtea Constitutionala a limitat insa accesul la datele din dosar. Refuzul lui Melescanu de a da drumul dosarelor celor opt a fost interpretat drept un nou episod in razboiul Basescu - PNL, in conditiile in care trei dintre fostii si actualii demnitari sunt liberali, iar seful statului a refuzat sa o accepte pe Norica Nicolai (vicepresedinte PNL) in functia de ministru al justitiei, invocandu-i trecutul profesional.
Liberalii nu au luat ieri nicio decizie in privinta unei eventuale sesizari la Curtea Constitutionala a refuzului exprimat de Basescu si au stabilit ca o sustin in continuare pe Nicolai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO