Politică

Băsescu retrimite legea pensiilor în Parlament, iar opoziţia caută o nouă strategie de atac

Băsescu retrimite legea pensiilor în Parlament, iar opoziţia caută o nouă strategie de atac

Autor: Iulian Anghel

07.10.2010, 23:57 112

Decizia i-a luat prin surprindere pe toţi - adversari şioponenţi ai preşedintelui. Şeful statului îşi anunţase o declaraţiede presă la ora 15.00 şi imediat liderii opoziţiei şi-au anunţat,la rându-le, declaraţii de presă, o oră mai târziu.
Nu exista îndoială în rândul opoziţiei că preşedintele va anunţapromulgarea legii care instituia vârsta egală de pensionare atâtpentru femei, cât şi pentru bărbaţi, la 65 de ani. Imediat PSD arfi urmat să anunţe demararea procedurii de suspendare din funcţie aşefului statului. Parlamentul mai are nevoie de doar 20 de voturipentru a-l suspenda din funcţie pe preşedinte (jumătate plus unuldin nu­mă­rul parlamentarilor, adică 236 de voturi).

UE recomandă egalizarea vârstei de pensionare întrebărbaţi şi femei
Strategia a fost dată peste cap dedecizia preşedintelui care a cerut Parlamentului ca femeile să sepensioneze la 63 de ani şi nu la 65.
Or, egalizarea vârstei de pensionare fusese susţinută cu tărie deGuvern şi argumentată de faptul că peste tot în Uniunea Europeanătendinţa este de egalare a vârstei de pensionare, în numeletratamentului egal dintre femei şi bărbaţi. De altfel, ComisiaEuropeană a şi recomandat ţărilor UE să egalizeze vârstele depensionare.
Faptul că România a demarat procedura de modificare a legiipensiilor a determinat, recent, Comisia Europeană să întrerupăpentru România procedura de deficit excesiv, pe considerentul căface eforturi pentru ameliorarea bugetului de pensii care a trasanul trecut 1,5 mld. euro din bugetul de stat şi va necesita, anulviitor, fonduri de la acelaşi buget de stat de aproximativ 4 mld.euro.

Miercuri, Curtea Constituţională afirmase că noua lege esteconstituţională, inclusiv egalizarea vârstei de pensionare întrefemei şi bărbaţi. Reintrarea în circuitul parlamentar a legiipensiilor unitare va întârzi adoptarea ei, cu atât mai mult cu câtPSD a anunţat că va redeschide discuţia şi asupra altor aspectecontroversate precum punctul de pensie, cel care determină, înfinal, valoarea pensiei.
Singura obiecţie a şefului statului faţă de lege a fost vârsta depensionare a femeilor. Însă aici preşedintele se contrazice la nicio lună distanţă. În 21 septembrie, într-un discurs în faţaParlamentului, şeful statului a susţinut: "Măsura de creştereprogresivă până în 2030 a vârstei de pensionare, până la 65 de ani,precum şi egalizarea acesteia la femei şi bărbaţi, este necesară,având în vedere tendinţele demografice îngrijorătoare, din Româniaşi nu numai, inclusiv în UE".
Mergând pe mâna şefului statului, Gu­vernul şi partidul deguvernământ nu au luat în considerarare cererea opoziţiei şi asindicatelor, şi anume ca femeile să se pensioneze la 63 de ani.Acum Traian Băsescu a retrimis Parlamentului legea folosind chiarargumentele opoziţiei PNL şi PSD, anume că femeile au o situaţiemai dificilă decât a bărbaţilor întrucât sunt cele care conduc şipropriile lor gospodării. El a îndepărtat ameninţarea opoziţiei, şianume că împotriva sa va fi iniţiată procedura de demitere, darşi-a pus Guvernul şi pe cei care îl susţin într-o poziţieincomodă.

Faţă de aceste lucruri, opoziţia a speculat că şefului statului i-afost teamă de suspendare şi a acţionat în sensul de mai sus.Preşedintele Comisiei de muncă din Cameră, Paul Victor Dobre (PNL),a sus­ţinut, citat de Mediafax, că pre­şedintele foloseşte tactica"win-win", adi­că de­păşeşte momentul votării legii - un votfraudat, susţine opoziţia - prin reexaminare şi salvează astfelobrazul PDL.
Luat prin surprindere, PSD a cerut ieri din nou demisia preşedinteiCamerei Deputa­ţilor, Roberta Anastase, sub patronajul căreia s-arfi petrecut fraudarea voturilor din Camera Depu­taţilor la legeapensiilor. Victor Ponta, şeful social-democraţilor, a susţinut cănu poate fi vorba despre un nou vot în Cameră atâta vreme câtAnastase va conduce lucrările acestui for legislativ. Ponta a maisusţinut că preşedintele a procedat corect retrimiţând legea înParlament.
Adoptarea noii legi face parte şi din înţelegerea cu Fondul MonetarInternaţional, dar obligaţia pe care şi-a asumat-o Guvernul a fostsă promoveze legea fără să se angajeze că o va face într-un timpanume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO