Politică

Basescu: Romania nu solicita impunerea de sanctiuni Federatiei Ruse

02.09.2008, 20:17 14

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri inaintea Consiliului european extraordinar pe tema Georgiei ca Romania nu va solicita impunerea de sanctiuni Federatiei Ruse, apreciind ca UE trebuie sa negocieze cu aceasta pentru a ajunge la solutii care respecta dreptul international.
Uniunea Europeana isi va revizui relatiile cu Rusia din cauza interventiei Moscovei in Georgia si ar putea pune sub semnul intrebarii continuarea anumitor domenii de dialog, potrivit unui proiect de declaratie de la summit-ul liderilor UE, citat aseara de Reuters.
Seful statului roman a aratat ieri ca impunerea de sanctiuni Federatiei Ruse nu ar face decat sa duca la blocarea situatiei.
Sefii de state si de guverne din UE urmau sa decida aseara daca vor impune sanctiuni Rusiei dupa recunoasterea de catre aceasta a provinciilor separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud.
Reactia liderilor Federatiei nu s-a lasat asteptata, presedintele Dmitri Medvedev anuntand ca va proceda intr-un mod similar la orice actiune a UE impotriva sa. Tarile care doresc sanctionarea Rusiei (s-a vorbit ieri despre inghetarea discutiilor privind un nou acord UE-Rusia, dar si despre excluderea Federatiei din G8) sunt Marea Britanie, Polonia si tarile baltice, in vreme ce Germania, Franta si Italia au cerut ieri o analiza calma a situatiei.
Seful statului roman, care a plecat la summit in aceeasi aeronava cu premierul Calin Popescu-Tariceanu a sustinut ca Uniunea Europeana trebuie sa negocieze cu Federatia Rusa solutii pentru regiunea Marii Negre si impreuna sa ajunga, in Consiliul de Securitate al ONU, la solutii care respecta dreptul international.
Presedintele Traian Basescu a anuntat ca Romania va inainta cancelariilor statelor membre ale UE si NATO un "non-paper" (prezentare neoficiala - n.r.) care contine o analiza a situatiei din regiunea Marii Negre si un pachet de masuri. Presedintele a subliniat ca acest document "nu este public".
Basescu a mentionat ca propunerile Romaniei nu vizeaza strict Georgia: "Vom propune ca Uniunea Europeana sa readuca ansamblul conflictelor inghetate din regiunea Marii Negre in discutia Consiliului de Securitate al ONU, ansamblu care, in opinia noastra, trebuie sa includa si Kosovo".
Presedintele a apreciat ca este "vital" ca Uniunea Europeana sa sprijine evitarea izolarii Georgiei si Azerbaidjanului. El a mentionat ca Romania este consecventa si sustine acordarea MAP (Membership Action Plan) pentru Ucraina si Georgia de catre NATO.
Premierul Tariceanu si-a amanat vizita pe care urma sa o efectueze, in perioada 8-9 septembrie, in Azerbaidjan si Kazahstan si unde avea programate discutii cu presedintii si premierii celor doua state, precum si cu oameni de afaceri si studenti, invocand situatia politica din regiune.
"Premierul a decis pentru moment sa amane vizitele in Azerbaidjan si Kazahstan, motivand decizia prin 'situatia politica din tara', referindu-se la situatia din regiunea Caucazului. Nu se cunoaste in prezent cand si daca va mai avea loc aceasta vizita", au declarat ieri surse guvernamentale citate de agentia Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO