Politică

Bilanţul ministrului de externe în 2010: Am primit o scrisoare cordială de la Paris!

Autor: Iulian Anghel

09.02.2011, 23:47 83

Ministrul român de externe Teodor Baconschi , care în cel maigreu an pentru diplomaţia română (2010) nu i-a organizatpremierului român Emil Boc nicio vizită bilaterală în străinătate,iar pe preşedinte l-a trimis în ţări fără miză şi-a prezentat ieribilanţul la un an de la preluarea mandatului şi intenţiileviitoare: Pe frontul de vest relaţiile cu Franţa rămân îngheţate;pe frontul de est MAE lucrează la câteva gesturi simbolice pentru oapropiere de Rusia.

Anul 2010 a fost cel mai prost pe plan extern, din ultimii 20 deani. Amânarea aderării la Spaţiul Schengen "planificată" anultrecut este, pentru majoritatea analiştilor, cea mai dură loviturăpentru politica externă românească, din ultimii 20 de ani ("eşec deproporţii pentru preşedinte şi premier", spune analistul StelianTănase). Legarea aderării de Mecanismul de Cooperare şi Verificare(MCV) a Justiţiei este o constrângere dură pentru că, practic,combaterea corupţiei prevăzută, între altele, de MCV poate fi cugreu cuantificată.

Deteriorarea relaţiilor cu Franţa este şi ea fără precedent înistorie şi s-a petrecut sub mandatul unui demnitar, TeodorBaconschi, care a ajuns în fruntea Ministerului de Externe directdin fotoliul de ambasador al României la Paris.

Puteau fi gestionate relaţiile altfel, mai ales acum când ştimcă, din punct de vedere tehnic, România era pregătită pentruSchengen, problema în discuţie fiind cea politică? Poate fipolitica externă disociată de rezultat?

Într-o discuţie recentă cu ZF, Zoe Petre, consilier pentrupolitică al fostului preşedinte Emil Constantinescu, arăta căvizitele bilaterale sunt esenţiale şi cântăresc mult mai mult înrezolvarea unei probleme decât întâlnirile pe care un oficial lepoate avea în marja unor summituri internaţionale. Aici, arăta ea,foarte importante sunt relaţiile interpersonale.

Riposta ministrului de externe la amânarea aderării la Schengena fost ameninţătoare (retragerea unilaterală din MCV saucondiţionarea aderării Croaţiei) şi ea a primit critici, dar şiaplauze. Dar "dialogul" s-a purtat de la distanţă.

Teodor Baconschi a susţinut că-i va organiza preşedintelui ovizită la Paris, acesta a afirmat că nu are nevoie de aşa ceva.

Acum, spune Baconschi, o vizită lui Traian Băsescu în SUA "esteîn lucru". Ar fi o mare reuşită, comparând vizitele pe careMinisterul de Externe i le-a organizat şefului statului anultrecut: În Afganistan, Albania, Moldova, Lituania, Bulgaria,Slovenia şi Kazahstan. Premierului nu i-a organizat o astfel devizită. Cât despre oaspeţii veniţi în România, cel mai notabil afost cancelarul german Angela Merkel. Doar că principalul ei ţel afost să ceară statului român

să-şi plătească datoriile către firmele nemţeşti. Merkel pare cănici nu i-a informat pe oficialii români despre intenţia Berlinuluide a bloca aderarea României la spaţiul Schengen, altminteri nu seexplică mirarea cu care a fost primit anunţul faţă de o astfel deintenţie.

Ce se va întâmpla anul acesta?

Baconschi a susţinut ieri că a primit o scrisoare de la omologulfrancez Michele Alliot-marie în care demnitarul francez îşi exprimădorinţa reluării unor subiecte de ansamblu de pe agenda bilaterală.România are semnat cu Franţa un parteneriat strategic care, înlumina noilor relaţii, a ajuns literă moartă.

"E mai puţin o chestiune bilaterală şi este o problemă care ţinede afacerile europene, de conlucrarea statelor şi că, sigur, vomcăuta o formulă de compromis pentru a debloca situaţia. Dar nu lanivel bilateral", a spus Baconschi referindu-se la scrisoareaministrului francez.

Despre relaţiile cu Rusia ministrul a spus că lucrează la unscenariu de apropiere, iar despre cele cu China că România doreşteconsolidarea unei strategii pe termen mediu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO