Politică

Blair a evitat diplomatic raspunsul privind ridicarea vizelor pentru romani

01.02.2005, 00:00 19

Presedintele Traian Basescu si premierul britanic Tony Blair au adoptat, la Londra, o declaratie comuna in care subliniaza importanta imbunatatirii climatului de afaceri, "mai ales printr-o campanie cuprinzatoare si impartiala de combatere a coruptiei la toate nivelurile".
Blair si Basescu au luat nota cu satisfactie de cresterea nivelului relatiilor comerciale bilaterale, care se cifreaza la peste 2 miliarde de dolari anual si au convenit sa exploreze noi cai de cooperare pentru a dezvolta si pe viitor comertul si investitiile.
Tony Blair si Traian Basescu au reafirmat importanta parteneriatului strategic dintre Marea Britanie si Romania. Ei au decis sa colaboreze pentru integrarea cu succes a Romaniei in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007.
Marea Britanie preia preseditia UE la 1 iulie ac, imediat dupa ce se asteapta ca Romania sa semneze Tratatul de aderare la Uniune, in sensul integrarii la 1 ianuarie 2007. In declaratiile pe care Basescu le-a facut publice dupa intrevederea de la Downing Street, acesta a spus ca are promisiunea liderului laburist ca Romania va beneficia de sprijinul parlamentarilor britanici in semnarea Tratatului de aderare.
Seful statului roman si premierul britanic au atras atentia asupra importantei strategice a Romaniei ca granita estica a NATO si din 2007 a Uniunii Europene si au convenit sa colaboreze pentru a include problematica regiunii extinse a Marii Negre pe agenda euroatlantica.
Potrivit declaratiei, cei doi lideri au analizat obiectivul extinderii ariei de democratie, stabilitate si prosperitate dincolo de granitele viitoare ale UE si au convenit sa isi coordoneze eforturile cu ceilalti membri si potentiali membri ai Uniunii pentru a sprijini implementarea planurilor de actiune ale UE pentru Republica Moldova si Ucraina si pentru a contribui la promovarea stabilitatii, securitatii si integrarii europene viitoare a Balcanilor de vest.
Basescu si Blair au trecut in revista evolutiile politice din Orientul Mijlociu, exprimandu-si vointa de a contribui si in viitor la stabilitatea democratica a regiunii. Tony Blair a subliniat importanta angajarii Romaniei in misiunile internationale de mentinere a pacii din Irak, Afganistan, Bosnia si Kosovo, se mai arata in declaratie.
O alta tema de discutie intre cei doi lideri a fost Republica Moldova. Astfel, din declaratiile sefului statului roman reiese ca acesta i-a solicitat lui Blair sprijinul pentru ca la Chisinau sa fie trimis in curand un reprezentant permanent al Uniunii Europene.  Romania, a spus Basescu, se declara un "suporter fara rezerve al inceperii unui proces de integrare a Republicii Moldova in Uniunea Europeana".
Intrebat daca primul-ministru britanc i-a cerut ca Romania sa intensifice lupta impotriva coruptiei, Traian Basescu a raspuns: "Categoric, da. Nu a fost o cerere a primului-ministru. Stie ca se desfasoara, deci a inceput sa nu mai aiba griji".
Presedintele Basescu a abordat si problema regimului vizelor pentru cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Marea Britanie. El a precizat ca premierul Blair i-a promis ca autoritatile britanice vor analiza aceasta problema in perioada urmatoare. Intrebat daca a fost inaintat si un termen pentru ridicarea regimului vizelor, Basescu a raspuns: "Am primit un raspuns suficient de diplomatic, in acelasi timp numarand incidentele cu infractori romani pe teritoriul Marii Britanii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO