Politică

Catalin Predoiu preia astazi in mod oficial fraiele Justitiei

Catalin Predoiu preia astazi in mod oficial fraiele Justitiei

Catalin Predoiu

03.03.2008, 19:53 37

Mandatul noului ministru este limitat ca timp, mai putin de un an de zile, in care are de trecut un hop extrem de important: raportul din iunie al Comisiei Europene. Comisia ar putea decide activarea clauzei de salvgardare, daca anumite deficiente semnalate la inceputul anului nu vor fi remediate.
Predoiu nu a putut fi contactat dupa ce a depus juramantul in functia de ministru, vineri seara, la Cotroceni.
"Ramane de vazut in ce masura domnul Predoiu va reusi in aceasta misiune grea", a spus vicepresedintele liberal Crin Antonescu, dupa ce Predoiu a depus juramantul la Cotroceni.
Antonescu - unul dintre adversarii lui Tariceanu in PNL - a admis ca liderii PNL nu au fost consultati dar ca nominalizarea ministrilor este prerogativa primului-ministru. El a mai spus ca Predoiu este membru al PNL din 1991, fiind unul dintre liberalii care nu au avut functii politice si administrative.
Noul ministru al justitiei, Catalin Predoiu, isi va suspenda calitatea de avocat pe perioada mandatului si va renunta la pozitia de membru al Consiliului de Administratie al Casei de Economii si Consemnatiuni, unde a fost numit in septembrie anul trecut. "Predoiu va demisiona din Consiliul de Administratie al CEC, a anuntat presedintele institutiei de credit, Radu Gratian Ghetea.
"Pe durata mandatului de ministru al justitiei, calitatea de avocat a domnului Catalin-Marian Predoiu va fi suspendata pentru caz de incompatibilitate", se arata intr-un comunicat al societatii de avocati Zamfirescu Racoti Predoiu.
Societatea a fost creata in anul 2005 prin fuziunea caselor de avocatura Calin-Andrei Zamfirescu si Asociatii si Racoti - Predoiu, ambele infiintate in anul 1995. Predoiu este partener de afaceri cu Marius Manoiu si Armand Louis Henri Raymond Weisheimer (cetatean francez) in firma Mergers & Acquisitions International, care are ca obiect principal de activitate consultanta pentru afaceri si management. Predoiu detine 33% din partile sociale ale firmei, infiintata in iunie 2007. Noul ministru controleaza, impreuna cu Radu-Constantin Ragea si in proportii egale, firma P&R Forus Strategies, de asemenea prezenta pe piata consultantei de business. Firma a fost inregistrata in octombrie 2007 si are un capital social de 200 de lei.
Predoiu a fost asociat si la Expres Distributie Sistem, firma infiintata in anul 2000 si ulterior lichidata. Predoiu si tatal sau au detinut in mod egal partile sociale ale firmei, care a avut ca activitate principala comertul cu produse alimentare, bauturi si tutun. Firma de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu a fost mai multi ani principalul consultant pe probleme juridice al Rompetrol, grup condus de Dinu Patriciu si a oferit consultanta si grupului Marco, care a preluat Alro Slatina, au declarat pentru Mediafax surse din piata avocaturii. "Este cunoscuta relatia casei de avocati Zamfirescu Racoti Predoiu cu grupul Rompetrol. Pentru multi ani, ei au fost principalii avocati ai Rompetrol, care le aducea cea mai mare parte din venituri. Cele doua firme au colaborat inca de la preluarea Petromidia de catre Dinu Patriciu si pana de curand. Nu e clar daca in acest moment continua relatia contractuala", a precizat sursele citate. Rompetrol a aratat ca printre multele case de avocatura care au lucrat pentru companie se numara si firma Zamfirescu, Racoti, Predoiu. "Aceasta casa de avocatura a lucrat pentru Rompetrol in anii '90 si la inceputul anilor 2000, asistand strict operatiuni comerciale. Predoiu nu a facut parte din echipa de aparatori a lui Dinu Patriciu", se arata in comunicatul Rompetrol. Si Guvernul a transmis un comunicat in care precizeaza ca firma de avocati la care Catalin Predoiu "este unul din cei sapte asociati" reprezinta una dintre societatile grupului Rompetrol intr-un litigiu comercial cu o alta firma.
"Acest dosar este gestionat de Departamentul de litigii al firmei. Precizam ca Predoiu este avocat specializat in drept comercial. Asadar, in acest dosar Catalin Predoiu nu actioneaza ca avocat", arata Guvernul. Omul de afaceri liberal Dinu Patriciu este un prieten apropiat al premierului Calin Popescu-Tariceanu si un adversar al presedintelui Traian Basescu. Andrei Calin Zamfirescu, fondatorul casei de avocatura, este socrul lui Predoiu si este urmarit penal in dosarul BIR pentru luare de mita si abuz in serviciu.
Ceremonia de investitura a fost restransa, insa destinsa, participand seful statului Traian Basescu si cativa dintre consilierii de la Cotroceni, premierul Calin Popescu-Tariceanu si ministrul apararii Teodor Melescanu, care a asigurat interimatul, dupa plecarea lui Tudor Chiuariu. "Bodgdaproste", a spus Meescanu dupa depunerea juramantului de catre Predoiu. Ministrul apararii fusese nominalizat in urma cu o luna de liberali pentru portofoliul Justitiei, urmand ca locul sau de la Aparare sa fie preluat de Radu Stroe. Intre timp, premierul s-a razgandit si l-a propus in functie pe Predoiu, fara a se mai consulta cu vicepresedintii.
Dupa ceremonie in functie, presedintele Traian Basescu a facut referire la trecutul lui Predoiu si a spus ca speculatiile legate de activitatea anterioara a acestuia "nu au acoperire in legaturi care sa-i pericliteze activitatea in Ministerul Justitiei".
Basescu a spus ca are toata increderea in noul ministru al justitiei. Seful statului a spus ca a primit "toate informatiile" in legatura cu activitatea de pana acum a lui Predoiu si a adaugat ca speculatiile legate de activitatea sa anterioara nu ii pot periclita activitatea la minister.
"Un bun avocat comercial poate reprezenta pe oricine, inclusiv pe mine, inclusiv pe premierul Tariceanu", a mai declarat presedintele.
In 2006, Predoiu a scris un articol de opinie in Ziarul Financiar, pe care il puteti citi aici: www.zf.ro/articol_98306.

Reprosurile UE fata de justitia Romana

Romania nu a aratat ca sistemul judiciar functioneaza si ca acele cazuri de coruptie la nivel inalt sunt rezolvate
Sunt intarzieri in ceea ce priveste punerea in aplicare a unei strategii coerente de recrutare in sistemul judiciar, infiintarea Agentiei Nationale de Integritate si in privinta unei strategii pentru lupta impotriva coruptiei la nivel inalt
Modificarile la Codul de procedura penala adoptate de Parlament trebuie puse in conformitate cu normele internationale pentru a nu afecta lupta impotriva terorismului dusa de statele UE

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO