Politică

Cine va ceda primul in razboiul nervilor dintre PSD si Basescu & Co.?

Cine va ceda primul in razboiul nervilor dintre PSD si Basescu & Co.?

Inaintea sedintei de guvern de ieri, Dan Nica, inconjurat de ministrii PSD, a sustinut o conferinta de presa la partid in care a anuntat ca, la 30 de minute dupa ce ce Basescu semneaza revocarea sa, social-democratii se retrag de la guvernare

01.10.2009, 00:00 22

Ministrii PSD au mers la sedinta saptamanala de la Guvern deparca nimic nu s-ar fi intamplat. Toate speculatiile conduceau spreacelasi prim pas: semnarea de catre presedintele Traian Basescu adecretului de revocare a lui Dan Nica din functia de ministru aladministratiei si internelor si apoi reactia PSD, care ar putea fiiesirea de la guvernare.

Social-democratii au spus limpede ca nu vor da curssolicitarilor presedintelui Traian Basescu de a numi ori unindependent, ori un politician de opozitie la Interne, pentru aelimina suspiciunile de fraudare a alegerilor de la care a plecatscandalul in coalitie, preferand sa plece din Guvern. PSD ilsustine pe Nica, a fost mesajul transmis pe toate canalele dinspresediul partidului din Kisselef.

Dan Nica, care este si liderul ministrilor PSD din Guvern, acerut ieri PD-L si lui Traian Basescu sa renunte la decretul derevocare pentru a nu arunca stabilitatea tarii in aer.

De cealalta parte, PD-L a plusat, "inervandu-i" pe parteneriidin PSD cu anuntul ca au pregatit deja inlocuitori pentru pozitiilelor din Guvern.

Era de asteptat ieri in sedinta de guvern ca premierul Emil Bocsa dea un ultimatum pana miercuri seara ministrilor PSD in privintainlocuirii lui Nica. Boc astepta ca PSD sa propuna un interimar inlocul ministrului de interne care oricum urma sa fie demis pentrudeclaratiile legate de posibilitatea ca alegerile prezidentiale safie fraudate.

Liderul PSD Mircea Geoana, care este copresedintele AlianteiPSD-PD-L alaturi de Emil Boc, a pastrat ieri tacerea dupa ce cu ozi inainte a refuzat conditiile lui Boc si apoi ale lui Basescupentru depasirea crizei, si anume sa numeasca un interimar, unsocial-democrat, un independent sau un politician din opozitie laconducerea MAI.

Cele doua partide aflate la guvernare si-au transmis acesteamenintari extrem de inflamate fara ca un gest oficial sa fi avutloc: pana miercuri seara la ora 18.00 niciun act de demitere sau dedemisie nu a fost semnat.

Nica: Cheia rezolvarii situatiei sta la Basescu: mademite sau nu ma demite

Dan Nica a spus ieri inainte a merge la Palatul Victoria ca dinpunctul de vedere al PSD, criza politica dintre PD-L si PSD nupoate fi depasita decat fie prin refuzul presedintelui Basescu de asemna solicitarea premierului de revocare, fie prin retragereaacestei cereri de catre Emil Boc.

"Ati declansat aceasta criza politica printr-o masura care estetotal nelalocul ei, total neargumentata, nejustificat si incalcandprotocolul semnat pentru parteneriatul pentru Romania. Aveti odatorie, domnule Boc si stimati membri ai PD-L, sa reveniti lanormalitate, asa cum erau lucrurile inainte de ziua de luni (candBoc a anuntat ca il va demite, n.n.)", a spus vicepremierulsocial-democrat.

Nica i-a mai cerut lui Basescu sa clarifice cat mai repede dacasemneaza sau nu cererea de revocare trimisa de premier pentruinlocuirea ministrului internelor.

"De decizia presedintelui depinde intrarea in normalitate, caurmare a faptului ca propunerea de revocare se afla la domnia sa.Ori respinge cererea de revocare ca nefiind intemeiata, pentru caargumentele invocate acolo sunt de copii de gradinita (...),ori...", a mai spus Dan Nica.

Ministrul agriculturii Ilie Sarbu declarase anterior caministrii PSD vor fi alaturi de Dan Nica la declaratia acestuia, cumesajul ca, atat timp cat presedintele Basescu inca nu s-apronuntat, ei inca sunt in functie si vor merge la Guvern pentrua-si continua munca.

INTREBaRI CARE STAU PEBUZELE TUTUROR

Cat mai poate dura criza?

Criza politica se poate prelungi mai multe luni, dupa alegerileprezidentiale din noiembrie, deoarece este de asteptat ca PSD, dacava iesi de la guvernare, sa se coalizeze cu formatiunile decoalitie impotriva democrat-liberalilor lui Traian Basescu inincercarea de a-l propulsa pe Mircea Geoana la Cotroceni. Decimodul in care va evolua aceasta criza depinde de cine va castigaalegerile prezidentiale din toamna, in eventualitatea castigariialegerilor de catre Basescu nefiind exclusa continuarea colaborariiintre PD-L si PSD, chiar daca social-democratii vor iesi acum de laguvernare. Daca Geoana va castiga, atunci guvernul lui Boc ar puteasa cada in Parlament, iar noul presedinte sa numeasca un premiersocial-democrat.

Ce consecinte a avut acestconflict?

Criza nu are deeocamdata o consecinta palpabila, desiconsultantul financiar Bogdan Baltazar afirma citat in presa deieri ca este posibil ca in aceasta perioada sa aiba loc atacurispeculative pe leu. In ultima saptamana, leul s-a intarit in fatamonedei europene, iar declaratile aprinse ale politicienilor nu auavut ecou pe bursa sau in mediul de afaceri. De altfel, experientaultimelor alegeri arata ca bursa nu mai reactioneaza la stimulielectorali.

Cine este ministru de Interne?

Ministrul de interne este in continuare Dan Nica, pentru capresedintele Traian Basescu nu a semnat pana ieri seara demitereasa din functie. Vasile Blaga, ministrul PD-L al dezvoltarii, aremari sanse sa preia ministerul pe care l-a mai condus intre 2005 si2007, odata ce Basescu il va demite pe Nica.

Cum a raspuns PSD la cererea luiBasescu

PSD nu a raspuns inca solutiilor formulate de seful statului, dea numi ori un independent, ori un politician din opozitie laMinisterul de Interne. PSD il sustine in continuare pe Nica,social-democratii solicitand premierului Emil Boc si sefuluistatului sa opreasca criza permitandu-i actualului ministru deinterne sa-si continue mandatul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO